ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάκης Βορίδης: «Εκλογές το 2027, βάζω το χέρι μου στη φωτιά»

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ξόρκισε, το Σάββατο (15/06), ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε, την Παρασκευή (14/06), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» του MEGA, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Εδώ έχουμε έναν ανασχηματισμό, ο οποίος γίνεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, και είναι πολιτικά συνδεδεμένος με το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κάλπης και αυτό που κατανοούμε εμείς ως «μήνυμα» αυτής της κάλπης. Η Ν.Δ. παραμένει πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, αλλά με μια πολύ σημαντική απώλεια ψήφων. Από τις αναλύσεις που κάνουμε, οι ψηφοφόροι που χάσαμε, πήγαν στην αποχή. Αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι κάτι δεν τους άρεσε, κάτι τους στεναχώρησε. Από την άλλη μεριά, τηρούν μια στάση αναμονής, δεν πήγαν σε άλλα κόμματα, δεν πήγαν να ψηφίσουν αλλά δεν ψήφισαν και τη Ν.Δ.. Αυτό βλέπει ο πρωθυπουργός και σε αυτό το μήνυμα ανταποκρίθηκε. Ήθελε αν απαντήσει ο πρωθυπουργός σε αυτό το μήνυμα».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ποιες πολιτικές στεναχώρησαν; Είπαμε πως είναι πολιτικές που συνδέθηκαν με την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών – στην οποία είπε ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν σημειακές διορθώσεις, πολιτικές που συνδέθηκαν με την ακρίβεια, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, πολιτικές που συνδέθηκαν συνολικά με τη λειτουργία του κράτους αυτό το διάστημα με μια ειδική πτυχή που έχει να κάνει με την ταχύτητα των προσλήψεων και την αποτελεσματικότητα διαδικασιών επιλογής προσωπικού. Επίσης, και για πολιτικές που έχουν να κάνουν με ορισμένους τόνους της μεταναστευτικής πολιτικής».

Έπειτα, ο Μάκης Βορίδης τόνισε το εξής: «Δεν εγκαταλείψαμε τις σταθερές της παράταξης. Ο κόσμος μάς έστειλε ένα μήνυμα και απείχε, γιατί δεν θεωρεί αξιόπιστη την εναλλακτική που παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση – είτε από τα Δεξιά είτε από τα Αριστερά – και δεν μετακινήθηκε εκεί. «Κοιτάει» τη Ν.Δ., αλλά μας έκρινε για κάποια προβλήματα. Οι πολιτικές θα εκφραστούν στο επόμενο διάστημα. Ενδεχομένως να υπάρξουν διαφορετικές πολιτικές. Για τις σημειακές αλλαγές στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, έχω στο μυαλό μου κάποια πράγματα. Έχουμε τον αρμόδιο υπουργό, τον Χρήστο Δήμα, που θα υιοθετήσει κάποιες αλλαγές».

Για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε το εξής: «Τη συζήτηση για τον ΦΠΑ την έχουμε κάνει πολλές φορές. Δεν είναι ότι δεν θα υπήρχαν κάποια δημοσιονομικά περιθώρια μείωσης του ΦΠΑ, είναι ότι αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητα του μέτρου, αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα. Δεν έχουμε πειστεί ότι αν αφαιρούσαμε τον ΦΠΑ, θα έπεφταν οι τιμές. Αυξάνεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων γιατί φεύγει ένα φορολογικό βάρος, μειώνονται τα έσοδα του κράτους, αλλά δεν θα περάσει η μείωση της τιμής στον καταναλωτή.

«Δεν θα αξιολογήσω συγκεκριμένες συμπεριφορές συνάδελφων, αλλά συμφωνώ με τον πρωθυπουργό που λέει ότι συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το δημόσιο λειτούργημα και αξίωμα, που προσβάλλουν και ενοχλούν τους πολίτες και δημιουργούν λαβή για δυσμενή σχόλια, δεν είναι ανεκτές», δήλωσε κατόπιν ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε το εξής: «Αυτό επαναλαμβάνει σταθερά ο πρωθυπουργός».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας ήταν σαφής, απαντώντας το εξής: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Εκλογές θα πάμε το 2027. Βάζω το χέρι μου στη φωτιά».

«Η ήττα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα έχει βαθιά δομικά χαρακτηριστικά»

Για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε: «Μην ξεχνάμε πως παρά την απώλεια ψήφων, την οποία βλέπουμε με αυτοκριτική ματιά, υπάρχει νικητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και είναι η Ν.Δ.. Οι συνέπειες της ήττας των άλλων φαίνονται τώρα, όταν μιλάνε στο ΠΑΣΟΚ για αλλαγή ηγεσίας ανοιχτά και καθαρά και να είναι ανοιχτό το ζήτημα. Όλα είναι θέμα πολιτικών αλλά η επιλογή των πολιτικών είναι θέμα προσώπων. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί αποτελεσματικοί, μπορεί κάποιος να είναι αποτελεσματικότερος σε ένα χαρτοφυλάκιο από ένα άλλο».

Σχετικά με το αν είναι πιθανό να υπάρξει κάθοδος της Κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές με έναν αρχηγό, ο Μάκης Βορίδης είπε: «Δεν μπορώ να κάνω τέτοιες εκτιμήσεις, μου φαίνεται σύνθετο το εγχείρημα. Είναι διαφορετικές οι πολιτικές μήτρες. Η ήττα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα έχει βαθιά δομικά χαρακτηριστικά, που ξεπερνούν τα πρόσωπα. Έχει να κάνει με το ότι ηττώνται σε επίπεδο ιδεολογικό και προγραμματικό, ότι οι ιδέες που εκπροσωπούν και υπερασπίζονται, δεν είναι ιδέες που πια τις πιστεύει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ότι υπάρχει μια ιδεοπολιτική αλλαγή στην ταυτότητα του εκλογικού σώματος. Αυτό που λέγαμε μέχρι χθες ως «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς», φαίνεται να χάνει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή της και να πηγαίνει δεξιότερα».

Αναφερόμενος, τέλος στην «Ελληνική Λύση», ο Μάκης Βορίδης είπε: «Τα ποσοστά του κ. Βελόπουλου είναι κυρίως εσωτερική ανακατανομή αυτού του αριθμού ψήφων που ήδη έχει καταχθεί από το 2019 σε αυτόν τον χώρο. Εξαφανίζονται οι «Σπαρτιάτες» και πηγαίνουν οι ψήφοι στον Κυριάκο Βελόπουλο».