Για το μεταναστευτικό και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των παράνομων μεταναστών μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», το πρωί του Σαββάτου (10.5.25).
Όπως τόνισε ο Μάκης Βορίδης, ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο καινούργιος κανονισμός για το μεταναστευτικό.
«Η έμφαση γίνεται στις επιστροφές των παράνομων μεταναστών, αλλά και οι οικειοθελείς επιστροφές, κι αυτό γεννά την ανάγκη ενός νέου νομοθετικού πλαισίου», υπογράμμισε.
«Νομίζω ότι στο μεταναστευτικό υπάρχουν φάσεις. Διαφορετική πολιτική είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει την άποψη των ανοιχτών συνόρων και να γίνεται διαχείριση εντάξεως. Αυτό εγκαταλείφθηκε με την κυβερνητική αλλαγή. Οι προκάτοχοί μου είχαν αντιμετωπίσει μία κατάσταση που είχαμε Μόρια, Ειδομένη, την απόπειρα Ερντογάν να φέρει μαζικά παράνομους μετανάστες. Οι προκάτοχοί μου στην κυβέρνηση της ΝΔ έδωσαν πολύ μεγάλη έμφαση στο να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα διαχείρισης αυτών των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε.
«Το επείγον τότε ήταν η διαχείριση του να φτιαχτούν κέντρα ελέγχου στην είσοδο, μία αποτελεσματική διαχείριση των αιτήσεων ασύλου. Είναι μία κολοσσιαία δουλειά. Ο έλεγχος στα σύνορα είναι πολιτική ασφαλείας. Το δεύτερο που αλλάζει με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ξαφνικά από εκεί που δεν ήταν θέμα δημόσιας συζήτησης, γίνεται θέμα συζήτησης ο έλεγχος των συνόρων. Συνυπάρχει πια μία πολιτική ενεργητικής αποτροπής να φυλάξουμε τα σύνορά μας».
«Τώρα ερχόμαστε σε μία τρίτη φάση, που μπαίνει όλη η Ευρώπη και η Ελλάδα, που είναι η επιστροφή. Όσοι κρίνονται παράνομοι πρέπει να γυρνάνε στην πατρίδα τους κι αυτό θέλει ένα αποτελεσματικότερο νομοθετικό πλαίσιο».
«Κάποιος που είναι παράνομα στη χώρα πρέπει να τιμωρείται και μάλιστα αποτελεσματικά, αυτό σημαίνει φυλακή, διοικητική κράτηση, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να ανασταλεί οποιαδήποτε εκτέλεση της ποινής του, εφόσον αποφασίσει να αποχωρήσει οικειοθελώς από τη χώρα».
Όπως δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, «οι παράνομοι μετανάστες δεν μπορούν να μένουν στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».