ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρή: Ο Στουρνάρας προκάλεσε πανικό στους πολίτες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας να λειτουργεί με δόλο, με αφορμή την έκθεση νομισματικής πολιτικής, άφησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

 

 

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις της έξω από τον Άρειο Πάγο αμέσως μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, «χθες στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική που κατέθεσε στην κυβέρνηση και στη Βουλή κάνει λόγο για ανεξέλεγκτη κρίση και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα καθώς και για έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υπογράψει τη συμφωνία που ζητούν οι εταίροι μας».

Σύμφωνα με την κ. Μακρή, «αυτή του η κίνηση έχει προκαλέσει εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό του σύστημα ύψους 800 εκατ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες, και δημιούργησε πανικό στους πολίτες, οι οποίοι προσωπικά έπαιρναν στο πολιτικό μου γραφείο έντρομοι, ζητώντας να μάθουν μετά από αυτές τις δηλώσεις εάν πρέπει να ανασύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες».

«Θεωρώ ότι ο κ. Στουρνάρας κατέχει μια πολύ σημαντική θέση θεσμικά και είναι ανεπίτρεπτο να προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις και μάλιστα εγγράφως δημιουργώντας τέτοιες καταστάσεις και ενώ γνωρίζει ως θεσμικό πρόσωπο, υπεύθυνο για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής στη χώρα, ότι τέτοια προϋπόθεση για την έξοδο μίας χώρας από την ευρωζώνη δεν υπάρχει, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας. Επομένως δημιουργεί έντονες ανησυχίες ότι υπήρχε ενδεχομένως και δόλος πίσω από αυτές του τις ενέργειες. Για αυτόν τον λόγο ζήτησα την άμεση ποινική διερεύνηση της υπόθεσης», δήλωσε ακόμη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε προαναγγείλει από χθες την πρόθεσή της να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση.

Όπως ανέφερε ακόμη, «και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους, κατ’ ιδίαν όμως σε πολιτικούς αρχηγούς και όχι με αυτό τον τρόπο και δημόσια σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τον τότε διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς το 2009. Είπε μάλιστα πως «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο κεντρικός τραπεζίτης θα είχε παραιτηθεί».

Ο δόλος, σημείωσε, ερευνάται και σε ότι αφορά το γεγονός ότι συνήθως αυτές οι εκθέσεις, κατατίθενται Οκτώβρη ή Φεβρουάριο, ενώ ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να την υποβάλλει με τα συγκεκριμένα σχόλια, μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Διαβάστε επίσης: