ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάρδας:Tί είπε για τους Σύρους επιχειρηματίες και το Θερινό Νταβός

«Οι λάτρεις της μιζέριας αντιμετώπισαν την πρόταση για το "θερινό Νταβός" πολύ βιαστικά, με επικριτικό και ειρωνικό τρόπο», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

Αναφερόμενος στην πρότασή του για προσέλκυση επενδυτών μεταξύ των προσφύγων, διευκρίνισε ότι απευθύνεται σε Σύρους επιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν υπάρξει κάποιες συνεργασίες.

Χαρακτήρισε δυσάρεστη την κατάσταση με τα capital controls, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν επηρεάζουν άμεσα την τουριστική κίνηση. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, παρουσιάστηκε βέβαιος ότι δεν θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2015.

Για ιδιωτικοποιήσεις

«H κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά έχει και μία μορφή ιδιωτικοποιήσεων. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να συμμετέχει το κράτος στην προς ιδιωτικοποίηση εταιρία. Αυτή είναι η λογική μας. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο να υπάρχει συμμετοχή του κράτους σε μία προς ιδιωτικοποίηση εταιρεία», είπε ο κ. Μάρδας σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. «Έχουν συμφωνηθεί κάποια θέματα για ιδιωτικοποιήσεις, αυτές θα γίνουν, εκείνο που δεν μας αρέσει είναι η δωροδοποίηση», πρόσθεσε.

Για το λιμάνι, σημείωσε ότι «ήταν σύμβαση που έτρεχε από το παρελθόν οπότε υπήρχαν κάποιες δεσμεύσεις». «Υπήρχε μία προσφορά που κατατέθηκε όπως κατατέθηκε. Υπήρχε ένα ρυάκι και εκεί επάνω αναγκαστήκαμε να κινηθούμε. Να μπαίνουμε σε διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και όχι δωροδοποιήσεων, κάτι που ήταν πολύ χαρακτηριστικό στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για παράδειγμα ο χρυσός της Χαλκιδικής, δεν ήταν ιδιωτικοποίηση, ήταν κάτι άλλο», τόνισε ο κ. Μάρδας. Συνέχισε λέγοντας για το λιμάνι, ότι «καταρχάς υπήρχε ένας διαγωνισμός, έβγαλε ένα αποτέλεσμα» και ότι « δεν μπορεί να ξέρει η όποια κυβέρνηση, πριν ανοίξουν οι φάκελοι πόσο θα το πουλούσε».

Για Σύρους πρόσφυγες επενδυτές

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, διευκρίνισε τι ακριβώς εννοούσε για τους «Σύρους επενδυτές», σε παλαιότερες δηλώσεις του. «Αναφερόμουν σε επιχειρηματίες. Ότι υπάρχουν πράγματι υπάρχουν. Έχουν γραφτεί σε εφημερίδες, για αγορά μιας εταιρείας από Σύρους πρόσφυγες. Ότι έχουν χρήματα κάποιοι από αυτούς, έχουν. Εγώ αναφέρθηκα σε επιχειρηματίες, σε ανθρώπους που έχουν λεφτά», είπε χαρακτηριστικά.

«Ως εκ τούτου όπου υπάρχουν χώροι προσφύγων όπου δεν υπάρχουν χρήματα, αυτοί οι χώροι δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της συγκεκριμένης πρότασης. Το ζητούμενο είναι εφόσον κάποιοι έχουν χρήματα και είναι πρόθυμοι να τα τοποθετήσουν σε αυτή τη χώρα, μπορούμε να τους εκμεταλλευτούμε. Υπήρχε πρόταση που κατατέθηκε, υπάρχουν διάφοροι που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας», σημείωσε.

«Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι δεν αναφέρονται σε επένδυση, αλλά στα χρήματα που έχουν στα χέρια τους. Το 9% τοις εκατό του συριακού πληθυσμού ήταν χριστιανοί. Όπως ξέρετε πολλές χώρες υπάρχουν που αναζητούν τέτοιους πρόσφυγες, και κυρίως επιστήμονες», σημείωσε ο κ. Μάρδας. Αναφορικά για τα capital controls, υπογράμμισε ότι «μπορείς να βγάλεις 420 μετρητά» και «κινείς όσα θέλεις ηλεκτρονικά εντός της χώρας». Πρόσθεσε πως κάποιοι από αυτούς αγόρασαν ολόκληρη ναυτιλιακή εταιρία και ήθελα να αγοράσουν και τρία πλοία μέσα στο 2015.

Για θερινό Νταβός

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το θερινό Νταβός, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «το Νταβός είναι μία ωραία προσπάθεια. Ενθουσίασε πολύ κόσμο. Κάποιοι είπαν ότι είναι φαραωνικό έργο. Είναι όμως μία επένδυση της τάξης του 9,6 δισ στην Αιγιλεία. Δεν θα πάρουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό της χώρας. Θα χτιστεί με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει βιασύνη για κάτι που γίνεται πρώτη φορά στη χώρα. Το εγχείρημα περπατά. Το παρουσίασα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος μου υπέδειξε κάποια πράγματα πολύ χρήσιμα. Υπάρχει κόσμος, εθελοντές, από το οικονομικό επιμελητήριο, από το τεχνικό επιμελητήριο, νομικοί που βρίσκονται γύρω μας και το περπατάνε».

Για τις εργασίες στην Αιγιλεία σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. «Χρειάζεται ένα στρατηγικό πλάνο. Προκάλεσε έναν ενθουσιασμό η συγκεκριμένη πρόταση σε μία περίοδο που η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μία περίοδο που θα ήθελε να βρίσκεται. Οι λάτρεις της μιζέριας το αντιμετώπισαν πολύ βιαστικά, με επικριτικό και ειρωνικό τρόπο. Δεν θα ακούσουμε άτομα που τρομάζουν όταν ακούνε ότι πάει να γίνει κάτι διαφορετικό στη χώρα», είπε.

Συνέχισε λέγοντας: «Καταρχάς το νησί δεν θα εξυπηρετήσει ένα συνέδριο έξι ημερών . Θέλουμε να κάνουμε ένα παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, εκεί να γίνονται συνέδρια οικονομολόγων. Το ίδιο οι γιατροί, οι νομικοί. Το νησί θέλουμε να το κρατήσουμε ζωντανό όλη τη χρονιά».

Για τα capital controls

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, είπε πως τα capital controls είναι μία δυσάρεστη κατάσταση και «ήρθαν για να φύγουν». Σημείωσε ότι το 2015, εν μέσω αυτής της πιο σκληρής διαδικασίας, «δεν υπήρχε η παραμικρή επίπτωση στην τουριστική κίνηση η οποία αυξήθηκε. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα στις επιχειρήσεις».

«Κύριο μέλημα μας είναι να εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις, που θεωρούμε ότι εξυπηρετούνται, και από εκεί και πέρα οι πολίτες. Οι πολίτες υιοθέτησαν το πλαστικό χρήμα και πολλοί δεν παίρνουν τα 420 ευρώ που δικαιούνται», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για κατάργηση των capital controls. «Διάφορες τράπεζες έχουν υιοθετήσει πολιτικές, ως ένα ποσό κάτω από 20.000, επιτρέπουν τον πελάτη τους να προβαίνει σε αγοροπωλησίες προς το εξωτερικό χωρίς να πηγαίνει στην τράπεζα. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν παλαιότερα οι εταιρίες, οι εισαγωγικές, δεν τα αντιμετωπίζουν τώρα και εξυπηρετούνται με μέγιστο χρόνο αναμονής τις έξι ημέρες», είπε ο κ. Μάρδας.

Για την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Ο Δημήτρης Μάρδας, αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι ποτέ δεν ήθελε να βρίσκεται εκεί και ποτέ δεν συμμετείχε. «Με ενδιαφέρουν άλλα πράγματα, όπως η διαχείριση και η στρατηγική. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλημα πληρωμών ή πρόβλημα ρευστότητας η διαχείριση Τσακαλώτου είναι αποτελεσματική», πρόσθεσε.

Έκανα αναφορά στη κόντρα με τους δανειστές, λέγοντας ότι είναι κάτι σύνηθες. «Φέτος δεν είμαστε στον ίδιο βαθμό με πέρσι. Σαφώς καλύτερα, Απείρως καλύτερα. Δεν πρόκειται να ζήσουμε επανάληψη του 2015», σημείωσε.

Υπογράμμισε πως οι διαφορές με τυος θεσμούς δεν φαίνονται να είναι πάρα πολύ μεγάλες. «Όταν δεν συμμετέχεις δεν μπορούμε να ξέρουμε ώρα-ώρα τι συμβαίνει. Χθες δόθηκε ανακοίνωση . Δεν ήταν μονομερής ενέργεια. Πηγή πληροφόρησης είναι μόνο όσοι συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Στο τέλος καταλήγουμε και συμφωνούμε, μία συμφωνία είναι μία δύσκολη άσκηση. Μπορούν να μας κατηγορούν για διάφορα λάθη που γίνανε, δύσκολα μας κατηγορούν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε. Χρειάζεται μία σκληρή διαπραγμάτευση γιατί από αυτή βγαίνουν θετικά», είπε ο κ. Μάρδας.

Για την φορολόγηση

Για την φορολόγηση, ο Δημήτρης Μάρδας τόνισε πως τα μέτρα είναι 5,4 δισ έναντι των 60 δισ των προηγούμενων τριών χρόνων. «Αναφέρομαι στον προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις δεν είναι σε ένα φιλικό περιβάλλον. Ό,τι εφαρμόζεται είναι σε βραχυχρόνια περίοδο. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν αγαπούσε την επιχειρηματικότητα δεν προσπαθούσε να απλουστεύσει τον κυκεώνα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έχει σχέση με την αδειοδότηση των επενδύσεων», πρόσθεσε. Αναφορικά με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, ο κ. Μάρδας είπε ότι «έως τα 40.000 ευρώ δεν θίγουν πολύ, δεν θίγουν καν τα εισοδήματα αυτού του κόσμου».

Για ΔΝΤ και WIKILEAKS

Για τον ρόλο του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε οι μόνοι που θα αποφασίσουμε αν το θέλουμε. Παίζει τον ρόλο του συμβούλου το ΔΝΤ. Εγώ έλεγα πάντα τα της Ευρώπης από την Ευρώπη. Αυτό είναι μία αρχή που θα έπρεπε να είναι στο μυαλό των Ευρωπαίων». Στην ερώτηση σχετικά με την διαπραγμάτευση και την διαρροή από Wikileaks, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Δεν ξέρω ποιος έκανε τη διαρροή, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, θα κλείσει πιστεύω, Απρίλη θα κλείσει», είπε αρχικά και συνέχισε: «Κλείσιμο σημαίνει αρχή για την ελληνική οικονομία. Όσο αναφορά αν ωφεληθήκαμε ή όχι από την διαρροή, εκείνο που προέχει είναι ο στόχος. Όταν έχεις έναν στόχο είναι να τον πλησιάσεις. Δημιούργησε πρόβλημα στον στόχο αυτή η διαρροή; Aν δεν δημιούργησε πρόβλημα, τότε σε τελική ανάλυση δεν μας έβλαψε. Δεν νομίζω να λειτούργησε αρνητικά. Από επαφές που είχα σε Γερμανία, λειτούργησε θετικά υπέρ της Ελλάδας αυτή η ιστορίας».

Για εκλογές

Σχετικά με το σενάριο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι δεν βλέπει κάτι τέτοιο. «Για ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός είχε πει ότι ανά διαστήματα θα αξιολογούμαστε και σύμφωνα με τις αποδόσεις θα γίνεται ένας ανασχηματισμός ή θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές . αυτό το είπε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές», πρόσθεσε.

Για την ψήφιση των μέτρων

«Μπορεί να έχουμε και θετικές εκπλήξεις. Το λέω με το σκεπτικό ότι 222 βουλευτές πέρσι τον Αύγουστο ψήφισαν αυτό που φέτος εφαρμόζουμε με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό», είπε ο κ. Μάρδας για την ψήφιση των μέτρων. «Φέτος έχουμε εφαρμογή των όσων ψηφίσαμε πέρσι. Αν το ίδιο σκεπτικό λειτουργήσει και φέτος μπορούμε να περιμένουμε και θετικές εκπλήξεις», πρόσθεσε.

Για συντάξεις

Για το συνταξιοδοτικό, σημείωσε πως «όταν έρθουν εκλογές και ο κάθε πολίτης σκεφτεί ότι αυτά τα μέτρα έχουν βραχυχρόνια ισχύ και από την στιγμή που αρχίσει να απογειώνεται η οικονομία και θα επανακάμπτει ο κόσμος όσον αφορά μισθούς και συντάξεις τότε σε αυτή την περίπτωση θα σκεφτεί διαφορετικά. Αρκεί να κατανοήσει ότι αυτά τα μέτρα έχουν βραχυχρόνια ισχύ».

Για επενδύσεις

Ο κ. Μάρδας τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να σημάνει μία θετική επενδυτική έκπληξη για τη χώρα και να δούμε θετικό πρόσημο για το 2016 αντί για μείον που έχει προβλεφθεί.

Για τους επενδυτές, σημείωσε ότι κάποιοι ετοιμάζονται, «επισκεπτόμαστε κάποιες χώρες, μας βλέπουν κάποιοι επενδυτικοί οίκοι, χάνουν μία ώρα από το χρηματιστήριο για να μας δουν, που σημαίνει χάνουν χρήματα. Αν δεν υπήρχε ενδιαφέρον για τη χώρα δεν θα μας δεχόταν ο οποιοσδήποτε και θα μας έλεγε έχω πολύ δουλειά δεν μπορώ να σας δω».

Εξήγησε ότι εμπόδιο στην επενδυτική δραστηριότητα αποτελεί η γραφειοκρατία και όχι η φορολογικοί συντελεστές, και «αυτοί είναι αλλά έπονται». Όπως είπε ο κ. Μάρδας, αυτό που χρειάζεται είναι «να απλουστεύσουμε τη γραφειοκρατία». «Έχουμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση η οποία απλουστεύει το σύστημα αδειοδοτήσεων των ξένων επενδυτών και επιδιώκουμε να το φτάσουμε στο έξι έως οχτώ μήνες, αυτό είναι το διάστημα που θέλει κάποιος και έχουμε επενδύσεις στο γραφείο μας που επί δέκα χρόνια παιδεύονται να πάρουν άδεια. Αναφέρομαι σε τουριστικές επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά ταξινομήσαμε 18 μεγάλες επενδύσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα και είδαμε ποια είναι αυτά να τα αντιμετωπίσουμε . Καμία κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό», σημείωσε.

Για προσφυγικό

Ο Δημήτρης Μάρδας υπογράμμισε ότι το προσφυγικό «είναι ένα ευρωπαϊκό και όχι διεθνές πρόβλημα». Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αριθμός 50.000 προσφύγων. «Η Τουρκία έχει 2,5 εκατομμύρια, ο Λίβανος έχει ένα εκατομμύριο, η Ιορδανία έχει 650.000, η Αρμενία έχει 25.000. Θεωρώ ότι ο θόρυβος που γίνεται στη χώρα μας είναι και λίγο υπερβολικός για το σύνολο των ατόμων που βρίσκονται», είπε. Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Βλέπετε να γίνεται τόσος θόρυβος στην Τουρκία; Στην Ιορδανία; Στον Λίβανο και την Αρμενία και άλλες χώρες που έχουν φιλοξενήσει κόσμο;».

Ο κ. Μάρδας είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε 60.000 πρόσφυγες. «Οι σκηνές που δείχνετε πείτε μου σε πόσες χιλιάδες αναφέρονται . Έχουμε έναν Πειραιά και μία Ειδομένη. Δεν έχει παγώσει η συμφωνία με την Τουρκία. Το όλο θέμα εξετάζεται σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον. Αν αθετηθούν κάποιες συμφωνίες τότε θα γίνουν κάποιες άλλες συμφωνίες. Δεν είμαστε μόνοι στο συγκεκριμένο θέμα», κατέληξε.