ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Είναι προφανές ότι όταν έχεις τόσα πολλά μέτωπα φωτιάς εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα

«Είναι προφανές ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, οφείλουμε κάθε χρόνο να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και, βέβαια, ακόμη πιο εξελιγμένα υπηρεσιακά σχέδια» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ», αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

«Είναι μια νέα πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, συμπληρώνοντας πως απόλυτη προτεραιότητα ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής: «Η Ελλάδα έχει θρηνήσει θύματα και δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέτωπο των πυρκαγιών και σε κανένα τέτοιο μέτωπο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με την Αλβανία στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στα Τίρανα, σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι η «δυστυχώς, συνεχίζει -λες και δεν έγιναν εκλογές- να εργαλειοποιεί, να προσπαθεί να εργαλειοποιήσει κάθε πιθανό και απίθανο λόγο» και σημείωσε αναφερόμενος στις φωτιές, ότι «ακόμα και αν πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο προσπαθεί να βρει οπουδήποτε οφέλη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν έχουμε αυτή την στιγμή το χρόνο και δεν μας επιτρέπει η σοβαρότητα της κατάστασης να μπούμε σε μία τέτοια αντιπαράθεση».

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που θέλει να κάνει η Ελλάδα είναι να στηρίξει την Ουκρανία, την ευρωπαϊκή της προοπτική, την ανοικοδόμησή της, και να βοηθήσει είτε με την εκπαίδευση των πιλότων, είτε με τον οποιονδήποτε τρόπο αποφασιστεί.

«Το κάναμε από την πρώτη στιγμή. Είναι το καθήκον μας. Έχουμε δει τι σημαίνει παραβίαση, έχουμε δει τι σημαίνει κατάληψη εδαφών, έχουμε ζήσει, κυρίως οι μεγαλύτεροι από μας, τι συνέβη στην Κύπρο. Το ανέφερε και ο Πρωθυπουργός. Και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία, είμαστε δίπλα στον αγώνα που δίνει ο ουκρανικός λαός στην πράξη. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε όσο κι αν κάποιοι αυτό δεν το θέλουν» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Αλβανία έστειλε σαφές μήνυμα στα Τίρανα, λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή της πορεία περνά μέσα από το σεβασμό στους κανόνες δικαίου.

«Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση αυτή δεν κάνει ούτε μισό βήμα πίσω. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει από αυτό τον σεβασμό αυτών των Κανόνων, των Κανόνων Δικαίου, των Ευρωπαϊκών Κανόνων. Αυτό είναι σαφές, το έχουμε καταστήσει σαφές, δεν είναι μόνο τα λόγια που έχουν σημασία, σημασία έχουν και οι πράξεις. Και χθες στην Αθήνα – σε μια δύσκολη μέρα για τη χώρα μας με όλες αυτές τις εστίες φωτιάς – ήρθε η ηγεσία της Ευρώπης, η κυρία φον ντερ Λάιεν και ο κύριος Μισέλ, ήρθαν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, 9 ηγέτες Κρατών και συνεδρίασαν, αποδεχόμενοι τη σύνθεση και την ατζέντα με μια πάρα πολύ σημαντική Διακήρυξη, η οποία υπεγράφη στη συνέχεια. Αυτό νομίζω είναι η θετική είδηση. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα. Μία χώρα, που, να θυμηθούμε, πριν από λίγα χρόνια – όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, αλλά να δούμε από πού ξεκινήσαμε – ήταν αρνητική είδηση παγκοσμίως, ήταν «επαίτης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο χάρις στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης» τόνισε ο κ.Μαρινάκης.