ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Η κόντρα ΔΝΤ με Κομισιόν φταίει για το αδιέξοδο

Στις σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που “δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους”, επιρρίπτουν κυβερνητικές πηγές το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. 

“Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός 'έντιμου συμβιβασμού'”, επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, που επισημαίνουν τη διαφορά στρατηγικής ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν:

Το ΔΝΤ, υποστηρίζουν, θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Αντιθέτως, η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στη μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Το αποτέλεσμα, συνεχίζουν, είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. 

“Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους”, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, και προσθέτουν πως η κυβέρνηση, έχοντας συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση, πήρε την πρωτοβουλία αφενός να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας, αφετέρου δε να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Επικαλούνται εξάλλου δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι “ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ” αν “δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας”, ενώ την ίδια ώρα “η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους”.

Την ίδια ώρα, σημειώνουν, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους “μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”. 

“Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας”, καταλήγουν.