ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλες διαφωνίες στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Κόντρες και καχυποψία

Αναζητώντας «εθνική γραμμή» για το προσφυγικό μεν, με… εμπόλεμες διαθέσεις δε, οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους, στο Προεδρικό Μέγαρο σε ένα συμβούλιο χαμηλών πολιτικών προσδοκιών και υψηλών… επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων.

 

Από τις 12:10 είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Προσφυγικό, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο σε κλίμα καχυποψίας.

Στην έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το Προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.

Για περίπου δύο ώρες, ο Πρωθυπουργός απαντούσε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των Πολιτικών Αρχηγών επί των στοιχείων που τους παρέδωσε.

Αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της Αθήνας για συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με την επανεισδοχή στο έδαφός της όσων δεν δικαιούνται άσυλο, χωρίς όμως να κάνει καμιά διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.

Κι εκεί έγκειται η βασική διαφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούν επιβεβλημένο τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών ώστε να παρασχεθούν όλα όσα οι διεθνείς συνθήκες προβλέπουν στους πρόσφυγες και να επαναπροωθηθούν οι παράτυποι μετανάστες.  

'Οταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και πως η κυβέρνηση επιδιώκει να διαχειριστεί και να επιλύσει το πρόβλημα στη βάση της συμφωνίας με την Ε.Ε και την Τουρκία.

Ξανά οικουμενική ζήτησε ο Λεβέντης, όχι απ' όλους τους άλλους    

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης έθεσε όπως είχε προαναγγείλει θέμα στη συζήτηση και το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προκαλώντας την αντίδραση όλων των παρισταμένων.

Μάλιστα η κ. Φώφη Γεννηματά του επισήμανε αυστηρά « ήρθαμε να κουβεντιάσουμε το προσφυγικό και όχι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης» αν και η ίδια παρατήρησε προς τον πρωθυπουργό ότι τα προβλήματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης και είναι επιτακτική η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.  

Για τυπικούς λόγους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους αρχηγούς να απαντήσουν αν θα συζητηθεί το θέμα της οικουμενικής άπαντες απάντησαν αρνητικά και το θέμα έκλεισε εκεί.

Ο Μητσοτάκης καταθέτει επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΔ  

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει στο τραπέζι των αρχηγών συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος που ως ακρογωνιαίο λίθο έχει και το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και τη δημιουργία άμεσα και κλειστών χώρων φύλαξης για τους τελευταίους.

Με 10 προτάσεις με η Φ. Γεννηματά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών 

Το διαχωρισμό των προσφύγων από τους  παράτυπους μετανάστες με εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών και την επαναπροώθηση στις πατρίδες τους περιλαμβάνει καθαρά και η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ( ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ). 

Οσον αφορά στους πρόσφυγες σημειώνεται πως η φιλοξενία των προσφύγων που υπερβαίνουν τον αριθμό που έχει συμφωνηθεί με την Ε. Ε  νοείται μόνο ως απολύτως προσωρινή με σκοπό την γρήγορη μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με τα ποσοστά που τους αναλογούν. 

Το Ποτάμι θέλει διαχωρισμό και  υπερυπουργό για το Μεταναστευτικό  

 Ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί και εκείνος αναγκαίο τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών με την επαναπροώθηση των τελευταίων και επιμείνει στον ορισμό υπερυπουργού για το προσφυγικό και σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει για την θέση τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

Την πρόταση του ΚΚΕ  που περιλαμβάνει ως κυρίαρχο στοιχείο να μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τα νησιά σε χώρες της Ε.Ε θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.  

Ο στόχος του Μαξίμου

Το Μαξίμου επέλεξε την στρατηγική από τη μία πλευρά να ζητά συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το προσφυγικό και από την άλλη να ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης κυρίως με τη ΝΔ, το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πίσω από το δόγμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πολιτικός συμψηφισμός με την ανάγκη για εθνική συνεννόηση όσον αφορά το προσφυγικό πρόβλημα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης περιορίζονται μόνο να παράσχουν ή όχι την συγκατάθεσή τους στην ήδη διαμορφωμένη κυβερνητική στρατηγική και να καταγράψουν την άποψή τους για την προοπτική αξιοποίησης και άλλων εργαλείων στην Ε.Ε. από την πλευρά της Αθήνας στην αντιπαράθεση με τους σκληρούς του Βίσεγκραντ και την Αυστρία για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας.