ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μετωπική» Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους δανειστές και έπεται συνέχεια…

Ούτε βήμα πίσω δεν φαίνεται να είναι πρόθυμοι να κάνουν οι δανειστές σε ό,τι αφορά στους στόχους και τις απαιτήσεις που έχουν θέσει για το ασφαλιστικό γεγονός που πυροδότησε το κλίμα στη μαραθώνια (κράτησε εννέα ώρες) συνάντηση που είχαν με τους κυρίους Τσακαλώτο και Σταθάκη.

Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν ήταν παρών η συζήτηση μοιραία ήρθε και στο ασφαλιστικό όπου φαίνεται ότι οι δανειστές δήλωσαν αμετακίνητοι.

Την ίδια ώρα, που οι τόνοι ανέβαιναν επικίνδυνα στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου και η συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας περνούσε την πόρτα του Μαξίμου για να προετοιμαστεί για τη δική του συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με το κουαρτέτο. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας συνομίλησαν επίσης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο Βερνίκο και Γιώργο Καρανίκα, για το ίδιο θέμα.

Είναι σημαντικό πως η συνάντηση Κατρούγκαλου-Κουαρτέτου θα γίνει με φόντο την πανελλαδική απεργία των συνδικάτων τα οποία αισιοδοξούν σε πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Έτσι, το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων διαμορφώθηκε ως εξής: 

Στις 14.00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό.

Στις 15.30 θα υπάρξει συνάντηση για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κοινωνική στέγαση.

Στις 16.30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για την ΤτΕ και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στις 18.00 θα υπάρξει συνάντηση για θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.
Δύσκολες ώρες για Τσακαλώτο – Σταθάκη

Στο μεταξύ αντιμέτωπος με την ετυμηγορία των θεσμών για το αν θα δεχτούν ή θα απορρίψουν την πρόταση που τους παρέδωσε χθες για φόρο πάνω και από 50% στα εισοδήματα του 2016, βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην συνάντηση που είχε από το πρωί με το «κουαρτέτο» των δανειστών. Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έδινε εξηγήσεις για το πότε και πώς θα περάσουν τα «κόκκινα δάνεια» στα distress funds που θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους.

Πηγές κοντά στους διαπραγματευτές περιέγραφαν την ελληνική πρόταση σαν ένα φορολογικό σύστημα πολλών ταχυτήτων: Επιχειρεί να μην επιβαρύνει ιδιαίτερα (ή και να ελαφρύνει) τους φορολογούμενους για εισοδήματα έως περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο, αλλά θα φορολογεί βαριά με έως και 60% τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα από 50.000 ή 60.000 ευρώ και πάνω το χρόνο (και πολύ περισσότερο τα εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω).