Σε 25 βασικές μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους θα επικεντρωθεί ο βασικός κορμός του κυβερνητικού έργου, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο όπως δήλωσε έχει διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς υπάρχουν «σημαντικά νομοσχέδια να επεξεργαστούμε, ίσως με το πιο εμβληματικό, τον Κώδικα αυτοδιοίκησης, που βάζει τάξη σε χρόνιες παθογένειες και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων σε ζητήματα αυτοδιοίκησης και εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για τον τρόπο εκλογής αιρετών αρχόντων 1ου και 2ου βαθμού».
«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την προετοιμασία των μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ και θα αφορούν σε ελαφρύνσεις και την στήριξη της μεσαίας τάξης.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μείωση της φοροδιαφυγής και γραφειοκρατίας και όπως είπε «στόχος είναι το κράτος να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματικό», ενώ συνέστησε «να μην χαθεί ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Είναι εύκολο να υποκύπτει κανείς στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας αλλά είναι σημαντικό να έχουμε χαράξει έναν συνολικό χάρτη με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς. Θα σταχυολογήσω κάποιες από αυτές τις προτεραιότητες ως ιδιαίτερα σημαντικές. Το ΥΠΟΙΚ προφανώς προετοιμάζεται για τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ, τα καινούργια μέτρα ελαφρύνσεων και στήριξης της μεσαίας τάξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών είναι ο κώδικας των Δημοσίων Υπαλλήλων και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στα περιστατικά που θα «δείξουν» έλλειψη εξυπηρέτησης του πολίτη».
«Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Μεταφορών το φθινόπωρο θα γίνουν τα πρώτα βήματα για τους νέους σιδηρόδρομους, ενώ για το υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχουν τρεις προτεραιότητες που βρίσκονται στην ατζέντα. Πρώτον, η παρέμβαση για την πολεοδομική ρύθμιση και η επιτάχυνση των οικοδομικών αδειών, ενώ τα χωροταξικά σχέδια για την βιομηχανία και τον τουρισμό θα είναι έτοιμα μέχρι τέλους του έτους. Στο θέμα των υδάτων η συζήτηση και τα σχέδια επίλυσης της κρίσης θα τεθούν επί τάπητος μετά την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης».
Για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος του είναι να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και «στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα πρέπει να δούμε ορισμένα δείγματα γραφής για την κοινωνική αντιπαροχής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι επόμενοι 12 μήνες καθοριστικοί για να μην χαθούν οι πόροι που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.