ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενισχύσαμε την άμυνά μας γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν απρόβλεπτο γείτονα

Αναφορές στην Τουρκία την οποία χαρακτήρισε απρόβλεπτο γείτονα, στο μεταναστευτικό και την εργαλειοποίησή του από την Άγκυρα αλλά και στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση είχε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Study Days του EPP Group).

Κάνοντας μια αναδρομή στα τελευταία τρία χρόνια είπε για την ανθεκτικότητα που επέδειξε η χώρα μας απέναντι στις κρίσεις.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «όταν ανέλαβε η ΝΔ την εξουσία τον Ιούλιο του 2019 μετά από ένα πείραμα 4 ετών με τον λαϊκισμό, ήρθε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας, του πληθωρισμού, του μεταναστευτικού κύματος με την Τουρκία να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες το Μάρτιο του 2020 αλλά και καταφέραμε να τις αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις χωρίς να τις έχουμε προκαλέσει και να εφαρμόσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας».

«Αλλάξαμε την ελληνική οικονομία και πετύχαμε ανάπτυξη και δουλειές για όλους», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Με ικανοποιεί να διαβάζω άρθρα που να επαινούν την πορεία της Ελλάδας. Ειδικά χθες υπήρχε άρθρο στους FT για τις καλές οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Βάλαμε την Ελλάδα σε αναπτυξιακή χρονιά, φέραμε άμεσες επενδύσεις και την κάναμε ανταγωνιστική τη οικονομία μας. Υπολογίζουμε ανάπτυξη πάνω από 5% φέτος και 6% για του χρόνου την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αντιμέτωπες με την ύφεση και έχουμε ρίξει 5 μονάδες την ανεργία, προσελκύουμε επενδύσεις και στρεφόμαστε σε πηγές όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι ΑΠΕ αλλά και το να γίνουμε τεχνολογικός κόμβος».

«Ενισχύσαμε την άμυνά μας και αλλάξαμε πολιτική στο μεταναστευτικό»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει την άμυνά της και ταυτόχρονα έχει να κάνει με έναν απρόβλεπτο γείτονα. Αλλάξαμε την πολιτική μας στο μεταναστευτικό προστατεύοντας τα σύνορά μας πάντα σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μειώσαμε 80% τις ροές και χτυπήσαμε στην ρίζα τους διακινητές που μετέφεραν ανθρώπους από τις τουρκικές ακτές και καλέσαμε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για δικούς τους γεωπολιτικούς λόγους.

Επίσης, έχουμε την δική μας πράσινη ατζέντα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Μπαίνουμε σε εκλογική τροχιά δυνατοί και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είμαστε μπροστά από 8 έως 10% και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε αφού τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας και πιστεύω ότι την Άνοιξη του 2023 οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι έχουμε τηρήσει τις υποσχέσεις μας και οι πολίτες θα μας δώσουν και μια δεύτερη εντολή να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε».

Όπως όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχώ για το αυξημένο κόστος ζωής και τον πληθωρισμό που είναι απότοκος της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η Ρωσία εργαλειοποιώντας το φυσικό αέριο. Έχουμε θέσει ήδη σε εθνικό επίπεδο προγράμματα αλλά θέλω να πω ότι αυτό δεν αρκεί. Η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να δώσει ικανοποιητική απάντηση και η Ελλάδα ήδη συνεργάζεται με άλλες χώρες για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο σύνολό του. Δεν έχουμε πείσει ακόμα την Κομισιόν αλλά αν δεν το κάνουμε σωστά και δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα και θα απειληθεί η κοινωνική συνοχή. Αυτό θα δώσει χώρο στον λαϊκισμό και θα κάνει την δουλειά μας πιο δύσκολη.

«Να μπει στην συζήτηση πως θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο κόστος ενέργειας γιατί αυτό θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα τον χειμώνα που έρχεται», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.