3 top δεξιά, slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Ούτε καταλάβατε μέχρι σήμερα τι έγινε στο Μάτι- «Στην μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα»

Με απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγα λεπτά πριν, ξεκίνησε την δευτερολογία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Θα σας απαντήσω κ. Βαρουφάκη, σε περίπτωση που έχει καεί πεύκο, οι επιστήμονες μας συστήνουν να κάνουμε φυσική αναδάσωση και αυτό θα κάνουμε, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρώτη πρόταση.

«Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι που και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Ναι θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του ότι έχει μια κακή συνήθεια να μοιράζει την ομιλία του πριν εκφωνήσει ο ίδιος την δική του. Ποιος ο λόγος; Αναρωτήθηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αναγνώρισε τα λάθη που έγιναν και τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού και πρότεινε μέτρα για να διορθωθούν. Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: ήσασταν αποφασισμένος να πυροβολείτε επί 45 λεπτά. Με μεγάλη ευκολία επιλέγετε να διαστρεβλώνετε θέματα. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με αυτούς τους όρους και τόνισε ότι η συγγνώμη είναι και προσωπική ανάγκη και πολιτική ενέργεια. Δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός έχει την τελική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην χώρα και την βούλησή μου την επόμενη φορά να τα κάνουμε καλύτερα. «Δεν μετριέμαι μ’ εσάς. Θα έπεφτα πολύ χαμηλά. Βάλαμε τον πήχυ ψηλά και φέτος το καλοκαίρι είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα», είπε ακόμα.

Αναφερόμενος στο μαύρο χιούμορ που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι θα στείλει ο ελληνικός λαός το 112 στην κυβέρνηση για να την εκκενώσει από την εξουσία είπε: «κατηγορείτε εμένα για έλλειψη ενσυναίσθησης λέγοντας ότι δεν μπορώ να νιώσω τον πόνο και την αγωνία των άλλων». Ο πρωθυπουργός διάβασε τα όσα έγραψε μια γυναίκα στα social media που έχασε δικούς της στο Μάτι λέγοντας: «εμείς σε αυτή την τραγωδία για 4 μέρες δεν είπαμε κουβέντα. Και όταν σας ασκήσαμε κριτική σας την ασκήσαμε για 2 θέματα. Την παντελή σας αδυναμία να εκκενώσετε τον κόσμο από το Μάτι αλλά και για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Μακάρι για να κλείσει αυτή η πληγή να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα».

Ο πρωθυπουργός κάνοντας επίσης σύγκριση των όσων έγιναν στις φωτιές του καλοκαιριού με όσα έγιναν στο Μάτι είπε απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Τσίπρα: «Στην μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Απαντώντας επίσης στην Φώφη Γεννηματά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα εναέρια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Κάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει στα πρακτικά τι άλλο έκανε εκτός από το πόρισμα Γκολντάμερ. «Μας είπατε ότι μας τα αφήσατε όλα έτοιμα. Να καταθέσετε στα πρακτικά της Βουλής τι ακριβώς κάνατε. Μάλιστα, αυτά που φέραμε εμείς στην Βουλή τα καταψηφίσατε», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας επίσης στην Φώφη Γεννηματά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα εναέρια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Κάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει στα πρακτικά τι άλλο έκανε εκτός από το πόρισμα Γκολντάμερ. «Μας είπατε ότι μας τα αφήσατε όλα έτοιμα. Να καταθέσετε στα πρακτικά της Βουλής τι ακριβώς κάνατε. Μάλιστα, αυτά που φέραμε εμείς στην Βουλή τα καταψηφίσατε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ειδική επιτροπή και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει.

Δεν διχάζουμε κανέναν
Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε όλα όσα λέγονται για το ζήτημα των εμβολιασμών. «Δεν διχάζουμε κανέναν. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα η οποία λέει ότι παρά τους φιλότιμους κόπους μας είμαστε λίγο κάτω από τον μέσο όρο των εμβολιασμών στην Ευρώπη. Μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν οργάνωσε και δεν διέθεσε εμβόλια σε όλους τους πολίτες; Θα ήταν άδικο. Πάνω από το 90% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάλει πλάτη στην προσπάθεια πειθούς. Ποιους διχάζει η κυβέρνηση; Από την μια υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία υπεύθυνων πολιτών με κοινωνική ευθύνη και από την άλλη υπάρχει μια μειοψηφία που αρνούνται. Όταν είμαστε αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω από εκεί που είναι η χώρα μας. Θα πρότεινα να αφήσουμε στην άκρη τις συζητήσεις περί διχασμών. Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει διχασμό και καθιστά σαφές ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών. Και όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα πληρώσουν τη νύφη».

Τσίπρας – Κριθήκαμε στις εκλογές για το Μάτι – Κυνικός τυμβωρύχος ο Μητσοτάκης
Κυνικό τυμβωρύχο χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του. Απαντώντας στα όσα καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Μάτι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε το «κυνικό πρόσωπο του κυνικού τυμβωρύχου. Έτσι αναδείχτηκε στη θέση του πρωθυπουργού έτσι συνεχίζει και τώρα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό «είναι ένδειξη ότι ρίχνει λευκή πετσέτα στα κρίσιμα ερωτήματα που αναδεικνύονται από τους πολίτες». Ακολούθως ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε tweet του Λευτέρη Κουσούλη ότι «η διαρκής χρήση μιας προηγούμενης τραγωδίας στο Μάτι είναι πολιτικά ανήθικη, αντιπαιδαγωγική και αντιπολιτική στάση. Κάθε κυβέρνηση οφείλει να κάνει το καλύτερο».

«Προφανώς και δεν είναι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τους βασικούς υποστηρικτές του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Προσυπογράφω τη δήλωσή του. Αντιπολιτευτική και ανήθικη η στάση σας κ. Μητσοτάκη. Εμείς κριθήκαμε στις εκλογές και αναλάβαμε τις πολιτικές ευθύνες» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Επιτέθηκε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προεκλογικά έλεγε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι» και πρόσθεσε ότι «σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι να μη σας τύχει τέτοια ανθρώπινη τραγωδία. Με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό και ζητούσατε παραιτήσεις και λίγους μήνες μετά τις εκλογές πήγατε στον ΟΗΕ και είπατε ότι είναι πρωτοφανές φαινόμενο της κλιματικής κρίσης αλλά δεν το λέγατε προεκλογικά».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι ο τότε υπουργός Τόσκας είχε υποβάλλει την παραίτησή του αλλά δεν έγινε δεκτή και μάλιστα αναρωτήθηκε ειρωνικά αν μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές ο κ. Μητσοτάκης «έχετε μιλησει με τον κ. Χρυσοχοΐδη ή κρατούσε τη μάνικα;».

Στην κατεύθυνση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση από την κυβέρνηση της ΝΔ σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη του κ. Τσουβάλα.

«Ο αρχηγός της αστυνομίας αποπέμφθηκε επειδή ένα μεγάλο μέρος των αδικοχαμένων ανθρώπων οφείλεται στο σχέδιο –ο θεός να το κάνει σχέδιο- εκτροπής της κυκλοφορίας στο Μάτι. Τι του χρωστάτε κ. Μητσοτάκη; Γιατί τον κάνατε γενικό γραμματέα ενώ είχε αποπεμφθεί;» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ο κ. Κολοκούρης που δήλωνε ότι αγνοεί τι εναέριο μέσο πετάει στην Εύβοια ήταν στο Μάτι υπαρχηγός. Τον κρατήσατε ως αρχηγό. Η δικαιοσύνη σήμερα του επιρρίπτει ευθύνη ότι αργησε να πάει 6 ώρες στον τόπο της καταστροφής; Γιατί τον κρατάτε κ. Μητσοτάκη; Τι του χρωστάτε;».

Ερχόμενος στις φετινές πυρκαγές ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε υποκριτική τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και τη δήλωσή του ότι κατανοεί το θυμό και την αγανάκτηση των πολιτών.

«Γιατί ζητήσατε συγγνώμη κ. Μητσοτάκη από τον ελληνικό λαό; Ποιο ήταν το λάθος; Δεν παραδεχτήκατε τιποτα. Συγγνώμη, ενώ όλα τα κάνατε τέλεια; Υποκριτική η συγγνώμη. Υποκριτική και η δήλωση ότι κατανοείτε το θυμό και την αγανάκτηση».

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έψεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δήλωσή του ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα ελικόπτερο πάνω από κάθε σπίτι πολίτη για να σβήνει η φωτιά.

«Σήκωσε ελικόπτερο να πάει να δει παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο για να μη χαλάσει τις διακοπές του. Και κατηγορεί τους πολίτες ότι θέλουν ελικόπτερο πάνω από το σπίτι τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι ευθύνες έχουν αποκλειστικό ιδιοκτήτη εσάς τον ίδιο. Το ξέρει και ο ελληνικός λαός, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε εκ νέου στις καταγγελίες του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, του κ. Σπανού λέγοντας ότι προφανώς και έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις μετά τη βόμβα που έριξε και κατανόησε αυτό που είπε η Γεννηματά ότι οι καταγγελίες του απαιτούν εισαγγελική έρευνα.

«Οι φωτιές έσβηναν όταν έφταναν στη θάλασσα. Η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση. Γιατί το επιτελικό κράτος είναι ξεχαρβαλωμένο. Ναι είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μηχθείτω» συνέχισε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας ανέκδοτο το επιτελικό κράτος, ενώ επίσης χαρακτήρισε λαθροχειρία τη σύγκριση του Άκη Σκέρτσου των μέσων πυρόσβεσης του 2021 με το 2018 και όχι με το 2019 και το τι παρέλαβε η ΝΔ.

Γεννηματά: Κάθε φορά που στριμώχνεται ο πρωθυπουργός χάνει την αστική του ευγένεια – Κάνει mansplaining
Για σεξιστική επίθεση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας της στη Βουλή λέγοντας ότι κάνει «mansplaining».

Όπως είπε η κυρία Γεννηματά, ο Κυριακος Μητσοτάκης «υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολογία του εναντίον μου. Προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα. Προσπαθώντας να πει, ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει».

Και συνέχισε προσθέτοντας πως «είναι προφανές, ότι κάθε φορά που στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη. Είναι προφανές ότι αυτό που ρώτησα για τα αεροπλάνα ήταν πόσα επιχειρούσαν, πόσα σε κάθε πυρκαγιά και ποιος έπαιρνε την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν. Και είναι προφανές ότι είναι δύσκολες οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης».

Σημειώνεται πως το mansplaining, είναι ένα συνδυασμός των λέξεων man(άνδρας) και explaining (εξήγηση) και ορίζεται ως «η πράξη του να εξηγείς κάτι σε κάποιον, συνήθως ένας άνδρας σε μία γυναίκα με τρόπο περιφρονητικό ή κηδεμονικό (πατροναριστικό)».

Χρηστίδης: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης προχωράει σε «mansplaining»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης προχωρά σε #Mansplaining. Τον Ιούνιο με αφορμή αλλη συζήτηση στη Βουλή, είχαμε επισημάνει ότι ο προβληματικός λόγος διαπερνά τον κ. Μητσοτάκη, κάθε φορά που απευθύνεται στην κ. Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής», σχολίασε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

«Κάθε φορά κουνά το δάχτυλο με συγκατάβαση, λέγοντας «να σας δώσω μια συμβουλή κ. Γεννηματά…». Πρόκειται για τον ορισμό του mansplaining, όταν ένας άντρας απευθύνεται συγκαταβατικά σε μια γυναίκα, για ένα θέμα που εκείνος θεωρεί ότι γνωρίζει καλύτερα ενώ στην πραγματικότητα η γνώση του δεν είναι περισσότερη από εκείνη της γυναίκας στην οποία απευθύνεται. Σήμερα, το επανέλαβε απευθυνόμενος σε «εκείνους που σας τα γραφουν», επεσήμανε ακόμη.