ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι για τη Μόρια», ζητάει η Γεννηματά

Σε εξέλιξη ειναι η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγης.

Η προεδρος του κόμματος Φωφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων, οπως τα εθνικά, την πανδημία, την οικονομία δινοντας παράλληλα μια πρώτη γεύση στην πρόταση των 11 ειδικών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Επισης, αναφέρθηκε και στο θεμα της Μόριας και την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης με αποτέλεσμα να υποστεί το ΚΥΤ μεγάλες καταστροφές.

Κατά τη τοποθέτησή της η κ. Γεννηματά επιτέθηκε για τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού τόσο στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους αρμόδιους να παραιτηθούν. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στης ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ΝΔ έδειξε πια καθαρά το πραγματικό πρόσωπό της. Την αναξιοπιστία-την ασυνέπεια-την αναποτελεσματικότητά της. Αλλά και το βαθιά συντηρητικό περιεχόμενο της πολιτικής της. Τα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια είναι δυστυχώς απόδειξη της αδυναμίας της. Ένα χρόνο τώρα αντιμετωπίζει με προσωρινά μέτρα, διαχειριστικές λογικές και επικοινωνιακούς όρους το προσφυγικό. Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των «δομών». Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση. Διατήρησε τις συνθήκες «ζούγκλας». Προσπάθησε να κρύψει το διογκούμενο πρόβλημα. Οι υπεύθυνοι πρέπει σήμερα να παραιτηθούν. Και σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της».

Η κυρια Γεννηματά, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, και το κλείσιμο του κύκλου του τεχνητού δίπολου Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας «τώρα που η κοινωνία ζητα μεγάλες προοδευτικές αλλαγές, το Κίνημα Αλλαγης, διεκδικεί και κερδίζει τον χώρο αυτόν, ανασυγκροτώντας τον παράλληλα. Ανοίγεται διάλογος με την κοινωνία, μιλώντας για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία, την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, και ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Μιλώντας για το σχέδιο των 11 και τις προτάσεις του κόμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε ότι «είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά. Στόχος δικός μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ειναι «μια τολμηρή, συστηματική και μελετημένη δουλειά που αξιοποίησε τις μέχρι τώρα προγραμματικές και νομοθετικές μας προτάσεις . Και έχει λάβει υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία».