ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: 20 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη ΝΔ-6 στους 10 θέλουν διαπραγμάτευση

Σαφές προβάδισμα με 20 ποσοστιαίες μονάδες διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η ProRata για το ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο".

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 33,5%, η Ν.Δ. 13,5%, η Χρυσή Αυγή 6%, το Ποτάμι 6%, το ΚΚΕ 4%, οι ΑΝΕΛ 3%, το ΠΑΣΟΚ 3% και η Ένωση Κεντρώων 3%.

Επιπλέον έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί το τελευταίο "πακέτο" προτάσεων των δανειστών.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων ζητούν να μην γίνει καμία υποχώρηση στα θέματα του ΦΠΑ, των ομαδικών απολύσεων και του γενικού επιπέδου των συντάξεων. Το 40% θέλει δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 20 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η avgi.gr, για το κείμενο προτάσεων των δανειστών το 59% θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να το διαπραγματευτεί. Το 25% κινείται προς την απόρριψη του κειμένου, ενώ μόλις το 7% καλεί σε αποδοχή του.

Οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση ανυποχώρητη στάση στα θέματα του ΦΠΑ στα τρόφιμα (με ποσοστό 89%) και στο ρεύμα (88%). Αξιώνουν επίσης σθεναρή αντίσταση στα σχέδια των δανειστών για μείωση των συντάξεων (83%), για "απελευθέρωση" των ομαδικών απολύσεων (77%) και της κατάργησης του ΕΚΑΣ (77%).

Το 56% ζητά να μην αποδεχθεί η κυβέρνηση την πώληση των αεροδρομίων. Πάντως, το 58% κρίνει ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (58%) και το 63% σε αυτό της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Το 52% αποτιμά θετικά τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ το 60% εκφράζεται θετικά για τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός, για τον οποίο διατυπώνονται περισσότερες θετικές παρά αρνητικές γνώμες. Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο Ν. Μιχαλολιάκος (88%), ο Ευ. Βενιζέλος (67%) και ο Αντ. Σαμαράς (65%).

Για τις πιθανές εκβάσεις σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές το 40% επιθυμεί δημοψήφισμα, το 21% αποδοχή των όρων των εταίρων και το 16% πρόωρες εκλογές.

Από την έρευνα φαίνεται ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δημιουργεί στάση αβεβαιότητας στους ερωτώμενους. Η συντριπτική πλειονότητα (96%) θεωρεί ότι η οικονομική της κατάσταση είτε έχει μείνει ίδια είτε έχει χειροτερεύσει. Στο ίδιο πλαίσιο, το 53% βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία, ενώ μόλις το 35% με αισιοδοξία.

H έρευνα διενεργήθηκε στις 15 και 16 Ιουνίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, στο σύνολο της επικράτειας. Σε αυτήν συμμετείχαν 1006 ερωτηθέντες.