ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση! Η «ψαλίδα» και τα «αγκάθια»

Το προσφυγικό παραμένει το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll, η οποία πάντως επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για πρώτη φορά καταγράφει τις αρνητικές διαθέσεις της κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η κυβερνητική πολιτική έχει θετικό πρόσημο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και χειρισμού των ελληνοτουρκικών, αλλά και στην οικονομία και την υπόθεση των καταλήψεων. Οι πολίτες επικροτούν επίσης σε ποσοστό 61.3% την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό θεωρείται ως το κεντρικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινή γνώμη, με ποσοστό 61,9%, την ώρα που η δυσφορία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αυξάνει.

Ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική στο θέμα αυτό δηλώνει μόλις 18.2% (από 27,4% που ήταν τον Νοέμβριο), ενώ το 78,5% δηλώνει «καθόλου» και «μάλλον όχι ικανοποιημένο»! Το 79.3% πιστεύει ότι ήταν λάθος η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ το 64.9% κρίνει ότι με την επανίδρυση του Υπουργείου θα υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Με αφορμή τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από τη Βουλή, έχει ενδιαφέρον ότι ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 83% ζητά να εξαντληθεί η τετραετία.

Έτσι κι αλλιώς πάντως η ΝΔ διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου με 38.3 % ( 40.5% τον Νοέμβριο) έναντι  21.3% του ΣΥΡΙΖΑ (23% τον Νοέμβριο). Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν:

  • Κίνημα Αλλαγής 5% (5.3%),
  • Κ.Κ.Ε  4.6% (5.1%),
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.3% (4.5%),
  • ΜΕΡΑ 25  2.7% (3%).