ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα «καρφιά» Κοτζιά κατά του πρωθυπουργού: Ενοχλήθηκα όταν ο Τσίπρας είπε…

Επιφυλάξεις για την δεύτερη πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 49 στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, το οποίο έκανε αρχικά λόγο για προστασία των «μακεδονικών μειονοτήτων» στο εξωτερικό, είχε διατυπώσει ο Νίκος Κοτζιάς ως υπουργός Εξωτερικών, όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Δέλτα Τηλεόραση Θράκης.

Έκτοτε, είπε, τα Σκόπια τροποποίησαν την πρόταση σε αντιστοιχία με το άρθρο 108 του ελληνικού συντάγματος για την προστασία των Ελλήνων του εξωτερικού και η διατύπωση άλλαξε σε προστασία του «μακεδονικού λαού», είπε ο τέως ΥΠΕΞ.

Και πρόσθεσε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την «επιθετική διατύπωση», αν και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την αλλαγή της, κάτι που όπως εκτίμησε ο Νίκος Κοτζιάς θα δώσει αποτελέσματα.

Μιλώντας στον διευθυντή της Δέλτα Τηλεόρασης Αντώνη Τελόπουλο, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ενόχλησή του για τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός πριν φτάσει στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, «θα δούμε για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ τον Μάρτιο». Ο τέως υπουργός, ο οποίος βρισκόταν ήδη στην Ουάσιγκτον, εξεπλάγη με τη δήλωση, δεδομένου ότι αν η ΠΓΔΜ υιοθετούσε τις προβλέψεις η Αθήνα θα έπρεπε να προχωρήσει σε ενέργειες άμεσα.

Ήταν μια δήλωση που έθετε σε κίνδυνο την συμφωνία, είπε ο τέως υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει τότε ότι συμφώνησε με τον Πάνο Καμμένο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσει η συμφωνία ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο, και θα επανέρχονταν στο θέμα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο κ. Κοτζιάς επιτέθηκε εκ νέου στον Πάνο Καμμένο χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι τα «ψεύδη περί απόρρητων κονδυλίων» και συνδιαλλαγής με τον Τζορτζ Σόρος έκαναν «μεγάλη ζημιά».

Ο στόχος «ήταν ο ίδιος με τον στόχο που είχαν αυτοί που μου έστελναν απειλές και σφαίρες: στόχος ήταν να σιωπήσω» υποστήριξε ο Νίκος Κοτζιάς.

Υπενθύμισε ακόμα ότι είχε θέσει για πρώτη φορά την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Καμμένος, τον οποίο απέφυγε και πάλι να κατονομάσει, παρουσίασε στην Ουάσιγκτον το δικό του «εναλλακτικό» σχέδιο για την ΠΓΔΜ.

Όπως επισήμανε, η πρόταση Καμμένου προέβλεπε εγγυήτριες δυνάμεις για την ΠΓΔΜ, όπως για παράδειγμα την Αλβανία, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει σθεναρά το σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο.