ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόταση Κατρούγκαλου : Εκπτώσεις έως και 50% στις ασφαλιστικές εισφορές

Εκπτώσεις έως και 50% στις ασφαλιστικές εισφορές ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσιάζοντας επίσημα την πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στους επιστημονικούς φορείς, τους οποίους κάλεσε εκ νέου σε διάλογο.

 

 

Στην πρόταση του υπουργού περιλαμβάνεται έκπτωση στα ασφάλιστρα των ελεύθερων επαγγελματιών αντιστρόφως ανάλογη με τα ετήσια εισοδήματά τους. Ειδικότερα, η έκπτωση θα φτάνει στο 50% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα αποκλιμακώνεται κατά 1% για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Για παράδειγμα για εισόδημα 20.000 ευρώ θα δίνεται έκπτωση 40% και για 30.000 ευρώ η έκπτωση θα ανέρχεται στο 30%. Η έκπτωση αφορά στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης (δηλαδή εισφορές για κύρια σύνταξη, επικουρικό, υγεία, εφάπαξ κ.τλ.)

Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο τέλος της τριετίας θα επανεξεταστούν συνολικά οι συντελεστές εισφορών, με νέα αναλογιστική μελέτη, ενόψει της απόδοσής τους, αλλά και το κατά πόσο οδήγησαν σε αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης.

Με την πρόταση του υπουργού το 66% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους μετά την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσει και οποιαδήποτε άλλη πρόταση κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε ό,τι αφορά στους αγρότες, άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο νέας βελτιωτικής πρότασης ανάλογης με την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους.

Όπως σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του ΕΤΑΑ, δύο στους τρεις κλάδους είναι βαρύτατα ελλειματικοί. Και στους τρεις κλάδους ο μέσος όρος των εισφορών για κύρια σύνταξη με το ισχύον σύστημα αντιστοιχεί σε εισοδήματα εικονικών κλάσεων μέσου ύψους 830 ευρώ. Ωστόσο οι καταβαλλόμενες συντάξεις είναι αρκετά υψηλότερες από το ύψος αυτό, καθώς τα έσοδα των Ταμείων συμπληρώνονταν από κοινωνικούς πόρους, οι οποίοι έχουν όμως καταργηθεί.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν το διάλογο εφόσον έχουν ποσοτικοποιημένα στοιχεία και αυτή την ώρα συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Όμως ο υπουργός δήλωσε πως έχουν δοθεί ποσοτικοποιημένα στοιχεία.