ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρωτοβουλία Τσίπρα με στόχο την επίτευξη λύσης- Πυρετός διαβουλεύσεων στο Μαξίμου (upd)

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, καθώς όπως φαίνεται οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνονται σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να βρεθεί λύση έστω και την τελευταία στιγμή, καθώς σήμερα το βράδυ εκπνέει το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

 

 

 

Πληροφορίες που έγιναν γνωστές χθες αργά το βράδυ έκαναν λόγο για νέα πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, θέτοντας ωστόσο τέσσερις όρους για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών, να ζητήσει από τον κόσμο ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, να ζητήσει έκτακτο Eurogroup πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης και εν συνεχεία οι θεσμοί να αποδεχθούν μία αλλαγή στο κείμενό τους, ίσως για το ΕΚΑΣ. Στην επίμαχη επιστολή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δέσμευσης από την πλευρά των εταίρων για εφαρμογή της συμφωνίας του 2012 με στόχο την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, η οποία θα προσδιόριζε ως ημερομηνία εφαρμογής αποφάσεων για τη ρύθμισή του τον Οκτώβριο του 2015.

«Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, και εργάζεται για τη λύση», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει "Όχι".

Οι διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου εντείνονται, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο.  

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα με τους δανειστές και να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία.

Σύμφωνα με ανεπίσημες διαρροές που γίνονται από κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει δυνατότητα για ευρωπαϊκή βιώσιμη λύση, και μάλιστα ενδιαφέρουσα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε σχεδόν συνεχή επικοινωνία με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η συμφωνία θα περιέχει ενδεχομένως πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους, παραμονή του ΕΚΑΣ αλλά και πιθανή απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που η Αθήνα δεχτεί την πρόταση Γιούνκερ, αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup, ώστε να δοθεί τεχνική παράταση ενός μηνός στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης που κανονικά εκπνέει το βράδυ της Τρίτης.

Η φερόμενη αλλαγή στάσης από την πλευρά της κυβέρνησης έρχεται στον απόηχο επικοινωνίας που είχαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Τσίπρας με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, η επαφή έγινε εν όψει τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος με αξιωματούχους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηγέτες κρατών μελών για το θέμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στόχος των επαφών του Κύπριου προέδρου είναι να επιτευχθεί στην πράξη αυτό που όλοι επιθυμούν, δηλαδή μια συμφωνία έστω και την υστάτη στιγμή, που θα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Διαβάστε επίσης: