ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Χαρδούβελης απαντά στην σκηνοθέτιδα του Mamma mia, η οποία είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας για τον αιγιαλό, στην Κεφαλογιάννη.

Να καθησυχάσει την Phyllida Lloyd, την σκηνοθέτιδα του Mamma Mia, επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την επιστολή που έστειλε στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με την οποία εξέφραζε την ανησυχία της για την τύχη του αιγιαλού στη χώρα μας μετά την ψήφιση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν ότι η επαναχάραξη της ακτογραμμής θα ολοκληρωθεί το 2016 από την Κτηματολόγιο ΑΕ.

Σε μια απαντητική επιστολή, αφού αρχικά συγχαίρει τη σκηνοθέτιδα για την «εξαίρετη», όπως την χαρακτηρίζει ταινία της – τα γυρίσματα έγιναν στη Σκιάθο – που «ανέδειξε τα Ελληνικά νησιά με εξαιρετική δεξιότητα, αισθαντικότητα και χιούμορ σε ένα παγκόσμιο κοινό» ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσουμε τον αιγιαλό μας».

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί στην 57χρονη Βρετανίδα σκηνοθέτη το σκεπτικό του εγχειρήματος που «έχει καθυστερήσει 70 χρόνια» υποστηρίζοντας ότι «ο προσδιορισμός του αιγιαλού βελτιώνει την διαφάνεια και αναστέλλει παράνομες δραστηριότητες που καταστρέφουν τον αιγιαλό και το περιβάλλον. Διότι είναι η αδυναμία του προσδιορισμού του αιγιαλού που διευκολύνει την παράνομη κατασκευαστική δραστηριότητα και άλλες μη αποδεκτές ιδιωτικές χρήσεις».

Ολόκληρη η επιστολή Χαρδούβελη έχει ως εξής:

«Καταρχήν ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαιρετική σας ταινία «Mamma Mia». Η ταινία σας ανέδειξε τα Ελληνικά νησιά με εξαιρετική δεξιότητα, αισθαντικότητα και χιούμορ σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσουμε τον αιγιαλό μας. Η σχετική πρόβλεψη στον νόμο που μόλις πρόσφατα ψηφίσθηκε από την Ελληνική Βουλή περιορίζεται στην επιτάχυνση του προσδιορισμού του Ελληνικού αιγιαλού. Αυτό το εγχείρημα έχει καθυστερήσει 70 χρόνια μια που λιγότερο από το 10 % του αιγιαλού είναι σαφώς προσδιορισμένο.

Ο προσδιορισμός του αιγιαλού βελτιώνει την διαφάνεια και αναστέλλει παράνομες δραστηριότητες που καταστρέφουν τον αιγιαλό και το περιβάλλον. Διότι είναι η αδυναμία του προσδιορισμού του αιγιαλού που διευκολύνει την παράνομη κατασκευαστική δραστηριότητα και άλλες μη αποδεκτές ιδιωτικές χρήσεις. Ο νέος νόμος θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα.

Χρειαζόμαστε υψηλής ποιότητας, επίσημα δεδομένα πάνω στα οποία θα βασίζονται οι πολιτικές μας και που θα καθιστούν εφικτή την υλοποίηση τους.

Τέτοιου είδους δεδομένα, όπως στην περίπτωση του προσδιορισμού του αιγιαλού, επίσης επιτρέπουν στα πολιτικά κόμματα, στους πολίτες και σε ΜΚΟ να αποκτήσουν τεκμηριωμένη άποψη για την υιοθέτηση μιας πολιτικής και την υλοποίηση της από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας, για την Ελλάδα και το περιβάλλον της, ενδιαφέρον το οποίο μου είναι βεβαίως καλοδεχούμενο».