3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πάλι στο «χακί»;

«Σ΄ αυτόν τον καινούργιο πολιτικό και πατριωτικό μας αγώνα σήμερα, μετά από πέντε χρόνια επιστρέφω στην πατρίδα μου, στην πολιτική μου κοιτίδα, τη Νέα Δημοκρατία, κοντά και μαζί σας, στην πρώτη γραμμή και στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη».

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ολοκληρώνει μια διαδρομή στην Ευρώπη και επιστρέφει στην Ελλάδα. Τα σενάρια που τον ήθελαν να γίνεται αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση υποχωρούν και φουντώνουν οι φήμες που τον βλέπουν να επιστρέφει και πάλι στην Μεσογείων. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το σενάριο δεν ακούγεται για πρώτη φορά, όμως η τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το αναζωπύρωσε. Επιστρέφω στην πρώτη γραμμή, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και αμέσως το μήνυμα πως θα αναλάβει κάποιο «μάχιμο» ρόλο άρχισε να κυκλοφορεί.

Το ενδεχόμενο το συζητούν μάλιστα και στρατιωτικοί οι οποίοι θυμούνται πως αν και οι σχέσεις Αβραμοπουλου – Κωσταράκου (τότε Α/ΓΕΕΘΑ) είχαν περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα οι δύο άνδρες μαζί με τον τότε Α/ΓΕΝ βλέποντας πως έρχονται δύσκολες ώρες στην ανατολική Μεσόγειο έριξαν όλο το βάρος τους στο να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των υποβρυχίων με το να αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό την ολοκλήρωση τους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Κάτι που σήμερα ενισχύει την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί είδαν πως στην τεράστια «γυμνή» θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά σύνορα μας (την περιοχή που σήμερα, με χάρτες, διεκδικεί η Άγκυρα) μόνο τα υποβρύχια θα μπορούσαν να δώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή καθώς αντίθετα από τις μονάδες επιφανείας (πλοία) δεν θα ήταν ένας σχετικά εύκολος στόχος σε μία αεροπορική επιχείρηση από τους Τούρκους.

Για το θέμα μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη πριν από έναν μήνα στην Καθημερινή ο Ε. Αποστολάκης είπε πως «συμφωνήσαμε να πάρει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά το Π.Ν. για να ολοκληρώσει τα υποβρύχια. Είχε γίνει μια μελέτη από το Π.Ν. Μετά τη μελέτη, ως αρχηγός ΓΕΝ, το πρότεινα στην τότε πολιτική ηγεσία, τον κ. Αβραμόπουλο και προχωρήσαμε. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Σύντομα είχαμε ολοκληρώσει τα υποβρύχια με κόστος που ήταν απίστευτα χαμηλό».

Αβραμόπουλος και Κωσταράκος συντονίστηκαν και σε κάτι άλλο. Στο να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα με τους S-300, κάτι που επίσης θυμούνται στο στράτευμα.

Ήταν 13 Δεκεμβρίου 2013 όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, παρουσία όλης της στρατιωτικής Ηγεσίας στην άσκηση «ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ 2013» στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) άναψαν το πράσινο φως ώστε για πρώτη φορά να γίνει βολή του αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

Δεν είναι «υποβάθμιση» η τοποθέτηση σε μία θέση Υπουργού μετά την θητεία ως Επιτρόπου; θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Όχι σε αυτό το Υπουργείο σε αυτή την συγκυρία απαντούν όσοι ξέρουν.

Τα Ελληνοτουρκικά απαιτούν σήμερα να υπάρχει συντονισμός διπλωματίας και Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να εκπέμπονται τα σωστά μηνύματα. Αλλά και ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα που ο πρώην Διπλωμάτης, ΥΠΕΞ και Επίτροπος μπορεί με τις προσωπικές του γνωριμίες να επιχειρήσει να ενεργοποιήσει.

Φυσικά θεωρείται αυτονόητο πως θα μπορέσει να διαχειριστεί και τα θέματα του μεταναστευτικού που έχει χρεωθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την πείρα του ως Ευρωπαίος Επίτροπος για την μετανάστευση.

Στα συν βάζουν όσοι θεωρούν το σενάριο «κλεισμένο» και την ευρεία αποδοχή που γνωρίζει ο πρώην Υπουργός Άμυνας. Είναι ενδεικτικό πως πρόσφατο δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών, τον Σεπτέμβριο, έλεγε πως στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά από συνέντευξη του πρώην υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου στον ΣΚΑΪ έλεγαν «ότι εκείνος ήταν ο υπουργός Άμυνας που, φεύγοντας από το υπουργείο, είχε αφήσει πίσω του ανυπόγραφους 500 φακέλους με συνέπεια να καθυστερήσει το πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών για τα ελικόπτερα Απάτσι. Για να καλυφθεί το κενό χρειάστηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να “υπογράφει νυχθημερόν επί τρεις μήνες”».

Επιστροφή και με παραπολιτικό άρωμα

Τα σενάρια επιστροφής του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Μεσογείων έχουν και άλλη μία, παραπολιτική, διάσταση όμως που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.

Η πιθανή ανάληψη καθηκόντων ΥΕΘΑ από τον πρώην Επίτροπο σημαίνει πως το κοντέρ τον κρίσεων μηδενίζει και οι όποιες αλλαγές στην Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα πάνε πιθανότατα πολλούς μήνες πίσω.