ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δρίτσας για το ενδεχόμενο βίαιης εκκένωσης του Πειραιά

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει βίαιη εκκένωση του λιμανιού στον Πειραιά παρέχει, με δήλωσή του στο Newpost, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει αδειάσει ο χώρος από τους 4.600 πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμη και νωρίτερα από τις 20 Απριλίου, αποφεύγει ωστόσο να θέσει -όπως λέει- χρονοδιάγραμμα, καθώς αναγνωρίζει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των Κέντρων Φιλοξενίας. 

“Δεν μπορείς να κάνεις βίαιη εκκένωση με τόσες χιλιάδες γυναικόπαιδα στο λιμάνι. Θα ήταν τρέλα! Ούτε η Αστυνομία ούτε το Λιμενικό ούτε κανένας επιχειρησιακώς υπεύθυνος εισηγείται κάτι τέτοιο” υπογραμμίζει στο Newpost ο κ. Δρίτσας, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν οι πρόσφυγες στον Πειραιά. “Τους τονίζουμε ότι πρέπει να φύγουν, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει μόνιμη δομή στο λιμάνι” επισημαίνει.

Ο υπουργός Ναυτιλίας σημειώνει ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να γίνει “ομαλή επίλυση” του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια, ώστε να πείθονται και να αποχωρούν σταδιακά οι πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή αρνούνται να εγκαταλείψουν το λιμάνι. 

Άγνωστο πότε θα αδειάσει το λιμάνι 

Στο ερώτημα αν ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για εκκένωση έως τις 20 Απριλίου, ενόψει της πασχαλινής περιόδου, ο Θοδωρής Δρίτσας τονίζει ότι “στόχος είναι να γίνει και πολύ νωρίτερα, αλλά δεν θέλω να δίνω χρονοδιαγράμματα” λέει χαρακτηριστικά, καθώς παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν για την ώρα έτοιμες δομές για τη μεταφορά και φιλοξενία των προσφύγων. “Διαβεβαιώνω ότι κάθε κέντρο που θα είναι επαρκές και θα ετοιμάζεται, θα μπορεί να έχει μια καλή υποδοχή των προσφύγων” αναφέρει και αποκαλύπτει ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο το  Κέντρο του Σκαραμαγκά και στη συνέχεια των Οινοφύτων και άλλων περιοχών. 

“Μπορούν οι πρόσφυγες να μείνουν στα άλλα κέντρα, αλλά στον Πειραιά ΠΟΤΕ και τους το τονίζουμε αυτό” επισημαίνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ αναφέρει ότι η διαδικασία πειθούς των μεταναστών είναι “σε διαρκή εξέλιξη”. 

Εμπόδια από αμφιβόλου προέλευσης ΜΚΟ

Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιες ύποπτες ΜΚΟ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ο κ. Δρίτσας παραδέχεται στο Newpost ότι “έχουμε καταγράψει όλες τις ΜΚΟ και τις ελέγχουμε”, ενώ σημειώνει ότι “πράγματι κάποιες οργανώσεις δεν λειτουργούν εμφανώς”. 

“Κάποιες έχουν πολιτικά επιχειρήματα και λένε ότι θα αγωνιστούμε για να ανοίξουν τα σύνορα. Δημιουργούν προβλήματα στο να πειστούν οι πρόσφυγες να μετακινηθούν, αλλά δεν μπορείς να τις απαγορεύσεις” λέει αναφερόμενος στις ΜΚΟ που είναι σε γνώση του κράτους και βοηθούν το έργο της πολιτείας. 

Ένταση με τον Σύρο 

Εν τω μεταξύ ένταση δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα, κατά δήλωσή του, του Συνδέσμου Σύρων Ελλάδος, Ανουάρ Μπάκρι, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση μέσω της εκπομπής “Ακραίως” του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ανουάρ δήλωσε στην εκπομπή ότι “αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να εκκενώσει το λιμάνι μέσα σε 10 λεπτά”, κάνοντας λόγο για “έγκλημα της κυβέρνησης να αφήνει έτσι τα πράγματα”.

Ο υπουργός Ναυτιλίας κάλεσε στο γραφείο του στο Υπουργείο τον κ. Ανουάρ, στον οποίο ξεκαθάρισε ότι αν θέλει να βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, θα πρέπει να τηρήσει χαμηλούς τόνους και να διατηρήσει την ηρεμία μεταξύ των ομοεθνών του. “Θέλησε να αναδείξει πολιτικές αντιθέσεις μεταξύ των Σύρων.  Μου έδειξε μια πολιτική ταυτότητα της αντιπολίτευσης στο καθεστώς Άσαντ. Αν τολμήσει να κάνει ενέργειες που θα πυροδοτούν ένταση μεταξύ των προσφύγων, θα τον σταματήσουμε αμέσως” τονίζει στο Newpost ο κ. Δρίτσας μετλα τη συνάντηση που είχε με τον Σύρο, Ανουάρ Μπάκρι. 

Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της συριακής κοινότητας είναι σε διαρκή επικοινωνία με το ελληνικό κράτος και συνολικά η κοινότητα των Σύρων βοηθά στην επίλυση του προβλήματος, χωρίς να πυροδοτεί εντάσεις με πολιτικές σκοπιμότητες.