ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Παπανδρέου επιτίθεται στον Α.Σαμαρα και δηλώνει ότι θα «βάλει πλάτη» για να πετύχει η κυβέρνηση

«Η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτύχει. Βάζουμε πλάτη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα. Βάζουμε πλάτη για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει και εμείς θα στηρίξουμε την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, τη μάχη που δίνει για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

Εξαπέλυσε ακόμη επίθεση σε όσους επενδύουν στην αποτυχία της κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα.

Αφού ευχαρίστησε όσους έδωσαν μαζί του την μάχη των εκλογών, σε μία κατάμεστη αίθουσα του ΣΕΦ, με τον κόσμο να τον διακόπτει συχνά με χειροκροτήματα, ο κ.Παπανδρέου μίλησε για το ξεκίνημα μίας δύναμης αξιών, στελεχών και απόφασης, προαναγγέλλοντας νέα πορεία προς τον πολίτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά, για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύθηκε, για πελατειακές διευθετήσεις και ένα οικονομικο-πολιτικό κατεστημένο που κυριάρχησε, κυρίως όμως για την αποτυχία της –παρά την στήριξη που είχε- να εξασφαλίσει την οριστική και ασφαλή έξοδο από το πρόγραμμα, υπονομεύοντας παράλληλα τις προοπτικές της επόμενης κυβέρνησης με το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος, που λήγει σε λίγες μέρες.

Απαντώντας δε, στα περί …χάους που παρέλαβε δήθεν ο κ.Σαμαράς, υποστήριξε πως:

«Ξέρει καλά ότι χάος παραλάβαμε εμείς το 2009. Και παραδώσαμε μια χώρα το 2011 με όλες τις προϋποθέσεις για μια πορεία εξόδου από την κρίση. Μήπως αλήθεια ξέχασε ότι και ο ίδιος δημιούργησε χάος επιμένοντας να πάει η χώρα σε διπλές εκλογές το 2012; Η ξέχασε την αλήθεια – ότι έπαιξε την χώρα στα ζάρια και πέταξε την καυτή πατάτα στο 2015 για να πετύχει την "αριστερή παρένθεση"»,

αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως «όσοι λειτουργούν με στόχο μια "αριστερή παρένθεση" επενδύουν σε ένα εθνικό έγκλημα. Πρώτα, γιατί φαίνεται ότι δεν μπορούν να σεβαστούν την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών. Το χειρότερο, γιατί φαίνεται ότι επιθυμούν την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος. Όπως την ίδια αποτυχία εύχονταν το 2009, το 2010 και το 2011».

«Μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω του ELA, oι συνθήκες στον τραπεζικό σύστημα είναι τέτοιες που χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές», είπε, επαναφέροντας δύο προτάσεις του Κινήματος ενόψει των διαπραγματεύσεων :
– Να οργανωθεί διεθνές συνέδριο εμπειρογνώμων για το χρέος – αντί να πετάμε ενδιαφέρουσες αλλά ερασιτεχνικές ιδέες για τη διευθέτηση του ανά τις πρωτεύουσες της ΕΕ. Και μετά να τα μαζεύουμε πίσω.
– Δημοψήφισμα ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική μας δυνατότητα. Και να αποτελέσει εγγύηση προς τους λαούς της ΕΕ για μια μεταπελατειακή Ελλάδα.

Ως τρίτο θέμα για την κυβέρνηση έθεσε την ανάγκη να συμβάλει στην αποκατάσταση της αλήθειας. «Αλήθεια, τώρα που έγινε Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, γιατί δεν ρωτάει τους αρμόδιους της ΕΕ, ποιο ήταν τελικά το έλλειμμα της χώρας το 2009;», ρώτησε καταχειροκροτούμενος, προκαλώντας τον νυν πρωθυπουργό να ρωτήσει αν υπήρχε τότε άλλη εφικτή λύση από αυτή που επιλέχθηκε , αν μπορούσε η Ελλάδα να βρει χρήματα από αλλού και τα αρνήθηκε, αν υπήρχε κάποιος που θα δάνειζε δεκάδες δισεκατομμύρια στην «παντελώς αναξιόπιστη και βυθισμένη μέσα στο βούρκο αγνώστου βάθους ελλειμμάτων Ελλάδα του Καραμανλή».

«Να τους ρωτήσει. Αλλά όταν θα γελάσουν μαζί του, να έρθει να μας το πει», είπε, με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα και συνθήματα που προκάλεσαν διάλογο μεταξύ του προέδρου του Κινήματος και των παρευρισμομένων πολιτών.

Μιλώντας εκ νέου για το Κίνημα, τόνισε την φιλοδοξία να γίνει καταλύτης. «Μπορούμε και θέλουμε να συμβάλλουμε δημιουργικά στην επίσπευση της "επόμενης μέρας" για τη χώρα, η οποία ήδη θα έπρεπε να έχει προχωρήσει», είπε, επιμένοντας πως κανείς πια δεν μπορεί μόνος του.