ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Πλακιωτάκης, ο εκλεκτός του Σαμαρά για γραμματέας της Κ.Ο. Το παρασκήνιο της επιλογής

Το παρασκήνιο γύρω από την απόσυρση της κ.Ασημακοπούλου αλλά και μετά ήταν έντονο. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της και μάλιστα ως τετελεσμένης από τον κ.Σαμαρά κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας την περασμένη Πέμπτη, προκάλεσε ενόχληση.

Και αυτό καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ γραμματέας εκλέγεται βουλευτής που έχει θητεύσει στο Κοινοβούλιο τουλάχιστον έξι χρόνια, προϋπόθεση που δεν πληρούσε η εκλεγείσα πρώτη φορά τον Ιόυνιο του 2012 κ.Ασημακοπούλου.

Η ενόχληση αυτή επρόκειτο να εκφραστεί σύμφωνα με πληροφορίες κατά την ψηφοφορία, είτε μπλοκάροντας την αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας είτε με υποψηφιότητα έτερου στελέχους κόντρα στην εκλεκτή της Συγγρού. Η κ.Ασημακοπούλου ωστόσο δεν θα είναι υποψήφια, επισήμως για προσωπικούς οικογενειακούς λόγους.

Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο συνεχίζονταν ζυμώσεις με στόχο να επιβληθεί μία υποψηφιότητα του "καραμανλικού" Γιώργου Βλάχου, ορκισμένου αντιπάλου του Μάκη Βορίδη στην περιφέρεια Αττικής όπου πληροφορίες έκαναν λόγο για σκληρό πόλεμο από τη σαμαρική πλευρά.

Ο κ.Βλάχος είναι έμπειρος βουλευτής και πολλοι βουλευτές μετά την απόσυρση της κ.Ασημακοπούλου εξέφραζαν την επιθυμία τους να εκλεγεί σε αυτή τη θέση, την οποία θα επιθυμούσε πάντως και ο Γιάννης Τραγάκης, που είχε θητεύσει στο ίδιο πόστο επί Καραμανλή.

Ο κ.Σαμαράς επέλεξε τελικά να προτείνει τον κ.Πλακιωτάκη. Ο βουλευτής Λασιθίου είχε στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2009, μεταπήδησε όμως στη συνέχεια στο σαμαρικό στρατόπεδο, σε αντίθεση όμως με την κ.Ασημακοπούλου είναι παλιός βουλευτής και δεν είναι εξ ορισμού σαμαρικός με την έννοια ότι δεν αναδείχθηκε επί Σαμαρά.

Πιέσεις στον Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλίες

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Κ. Καραμανλή για να αναλάβει πρωτοβουλίες μετά την βαριά ήττα που υπέστη η ΝΔ.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εσωκομματικές αντιδράσεις, τις προθέσεις και το κλίμα χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει εκδηλώσει κάποιες προθέσεις για ενεργή ανάμειξη στην επόμενη μέρα του κόμματος.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως βρίσκεται μακριά από τις εξελίξεις. Ο Καραμανλής συνήθως ακούει και σπανίως παρεμβαίνει. Τις προθέσεις του προσπαθούν να διακρίνουν οι συνομιλητές του πίσω από τις διευκρινίσεις που ζητεί ή το ενδιαφέρον που εκδηλώνει για διάφορα ζητήματα.

Η γενική εικόνα είναι ότι για τα εσωκομματικά βρίσκεται σε στάση αναμονής, περιμένοντας πρώτα να αποκρυσταλλωθεί το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε από τις εκλογές.

Εκτιμά ότι «ο Τσίπρας ήρθε για να μείνει», καταλαμβάνοντας τον κεντροαριστερό χώρο, ενώ διαβλέπει ότι ένα κυβερνητικό ναυάγιο, ακόμη κι αν οδηγήσει σε κυβερνητική αλλαγή, είναι μάλλον απίθανο να οδηγήσει σύντομα σε νέες εκλογές. 

Βάσει αυτής της πρόγνωσης φαίνεται ότι εξετάζει και τις δικές του κινήσεις. Σε όλα τα γαλάζια στελέχη φέρεται να διαμηνύει ότι προέχει η ενότητα της παράταξης , ενώ καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται ο ίδιος να βγει μπροστά και να πρωτοστατήσει σε μια σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά.