ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Καλογρίτσας καρφώνει Παππά και Μαξίμου για τηλεοπτικές άδειες – «Πόλεμος» ανακοινώσεων

Τον Νίκο Παππά κατονομάζει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας ως ενορχηστρωτή του εικονικού δανείου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε από τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC της οικογένειας Χούρυ για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σε αγωγή που εκδικάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά και προφορικά μέσω των δικηγόρων ο κύριος  Καλογρίτσας ισχυρίζεται ότι έλαβε υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και την καθοδήγηση του White House, δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου, 3 εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, που τελικά ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο επιχειρηματικός κολοσσός CCC υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Τοξότης του Χρήστου Καλογρίτσα αναφορικά με υπεργολαβία για ένα mall που κατασκεύαζε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η εταιρείας Τοξότης πήρε τα 3 εκατομμύρια ευρώ προκαταβολή και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Η αλλοδαπή εταιρεία προσέφυγε στο Ελβετικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης ζητώντας επιστροφή των χρημάτων της και δικαιώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Η πλευρά Καλογρίτσα υποστηρίζει όμως πως οι συμβάσεις ήταν εικονικές, το κατασκευαστικό έργο πρόφαση, και τα χρήματα που δόθηκαν ήταν προκαταβολή για να συμμετάσχει η εταιρεία στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Τι υποστηρίζει η πλευρά Καλογρίτσα
Όπως αναφέρει η εφημερία η πλευρά του κυρίου Καλογρίτσα ισχυρίζεται: «Η από 22.08.2016 υποτιθέμενη «συμφωνία» μεταξύ της εταιρείας μας – ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. και της 4ης εξ υμών εταιρείας «AL GHANDI & CONSOLIDATED CONTRACTORS INTERNATIONAL COMPANY LLC», αναφορικά με υποτιθέμενη υπεργολαβία σχετιζόμενη με «έργο» που η 4η εξ υμών φέρεται να είχε αναλάβει στα Αραβικά Εμιράτα (κατασκευή του Al ZAHIA CITY CENTER MALL) είναι εικονική, καθώς η «σύναψη» αυτής προτάθηκε από μέρους του 3ου εξ υμών – Fuad Khoury – Οικονομικού Διευθυντή και εκπροσώπου της 1ης εξ’ υμών, προκειμένου να «δικαιολογήσετε» την εκταμίευση ποσού 3.000.000 ευρώ, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ της ανώνυμης εταιρείας «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» και της 1ης εξ υμών, ήτοι της εταιρείας με την επωνυμία «CCC CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL (μητρική της 4ης εξ υμών εταιρείας) όπως καταβληθεί από μέρους της 1ης εξ υμών ως μέρος της ανερχόμενης σε ποσό 25.000.000 ευρώ συμμετοχής της στην αφανή εταιρεία της 1ης εξ υμών με την άνω ανώνυμη εταιρεία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» η οποία είχε συσταθεί σε συμφωνία με το «White House» με σκοπό τη συμμετοχή στον διενεργηθέντα στην Ελλάδα κατά το καλοκαίρι του 2016 διαγωνισμό για την κατακύρωση τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι δικηγόροι της ξένης εταιρείας θέλησαν να πληροφορηθούν ποιο ήταν αυτό το περίφημο «white house» για να μείνουν εμβρόντητοι από την απάντηση της πλευράς Καλογρίτσα, αφού οι δικηγόροι του κυρίου Καλογρίτσα ανέφεραν: «Όταν λέμε «White House» εννοούμε το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά».

Όπως υποστηρίζει η πλευρά Καλογρίτσα το σχέδιο είχε εκπονηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και ήταν εν γνώσει και του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού.

«Επί τω τέλει δε επίτευξης του άνω σκοπού, που είχε συνομολογηθεί μεταξύ αφενός της 1ης εξ υμών, εκπροσωπούμενης από τον 2ο εξ υμών – Samer Khoury και το από τον Οικονομικό Διευθυντή της και 3ο εξ υμών – Fuad Khoury και αφετέρου της συμφερόντων της οικογένειας Καλογρίτσα άνω μονοπρόσωπης ανώνυμης εταιρείας, υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του «White House», το άνω ποσό €3.000.000 εμβάστηκε στην εταιρεία μας με σκοπό η εν λόγω καταβολή να εναρμονίζεται με το σχέδιο. Υπενθυμίζεται πως η πλευρά Καλογρίτσα είχε κερδίσει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που προέβλεπε ο Νόμος Παππά, δεν κατάφερε όμως πότε να καταβάλει την πρώτη δόση ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ ενώ είχαν προηγηθεί σειρά αποκαλύψεων αρχικά με το προβληματικό πόθεν έσχες στο οποίο χρειάστηκε να «επιστρατεύσει» ένα δανεικό βοσκοτόπι προκειμένου να δικαιολογήσει το πού βρήκε τα χρήματα για την τηλεοπτική άδεια αλλά και πόρισμα κόλαφος της Τραπέζης Ελλάδος για την ευνοϊκή διαδικασία δανειοδότηση από την Τράπεζα Αττικής».

ΝΔ: Να μην κρύβεται άλλο ο κ. Τσίπρας για Παππά-Καλογρίτσα

«Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις από το  «Πρώτο Θέμα», που προκύπτουν από τις καταθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ξεπερνούν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας», επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Ξέραμε για τα βοσκοτόπια. Τώρα έρχονται στο φως και ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια. Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σ.¨Μιωνή, ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς. Αυτή τη φορά το «μαγαζί» έχει άλλο όνομα και γίνεται White House.  Αλλά ο τρόπος που λειτουργεί είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος ο ίδιος. Η δημιουργία ενός παραθεσμικού μηχανισμού, στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ που θα υπηρετεί το μαγαζί», συνεχίζει.

«Υστερα και από τις σημερινές αποκαλύψεις οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο κ.Τσίπρας. Δρούσε αυτόνομα ο πιο στενός συνεργάτης του; Δρούσε σε πλήρη συνεννόηση μαζί του, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, κι αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη; Ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από λέξεις χωρίς νόημα. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις», τονίζει η ΝΔ.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του απάντησε στα όσα ειπώθηκαν για την υπόθεση από την πλευρά Καλογρίτσα.

«Ο κύριος Καλογρίτσας προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κυρίου Λοβέρδου ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Nοβάρτις. Υπενθυμίζουμε ότι ο κύριος Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν. Τα λοιπά επιχειρηματικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κύριος Θεοδωρικάκος με τον οποίο είναι συνέταιροι».