ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπακογιάννης κερδίζει τους ψηφοφόρους σε έρευνα για τους 40ρηδες

Πρώτος με διαφορά από τους υπόλοιπους σαραντάρηδες στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, όπως προκύπτει από έρευνα που έγινε και τα ερωτήματά της αφορούν στην ικανότητα, το δυναμισμό και την ελάχιστη φθορα που έχει ως πολιτικό πρόσωπο 

 

Κοντά στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, στις δύο πρώτες θεσεις, βρίσκεται ένα άλλο δημοφιλές πολιτικό πρόσωπο, που έχει αναλάβει κυβερνητική θέση επί Αντώνη Σαμαρά: Η Όλγα Κεφαλογιάννη. 

Ακολουθεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος είναι εκτός πολιτικής –προφανώς αξιολογείται θετικά η ευθιξία που επέδειξε με την παράδοση της βουλευτικής έδρας.  Από την άλλη πλευρά, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος καταγράφηκε ως ο πλέον φθαρμένος και η Ρένα Δούρου ως η πλέον κομματική. Σημειώνεται ότι πολύ σημαντικά ποσοστά μη αναγνωρισιμότητας συγκέντρωσαν οι προερχόμενοι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δηλαδή οι Ανδρέας Παπαδόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο διάστημα 18-25 Απριλίου 2016, ζητήθηκε από 505 ανθρώπους να αξιολογήσουν αυτούς τους δέκα πολιτικούς. Δόθηκαν ως επιλογές οι παρακάτω τέσσερις ιδιότητες: φθαρμένος, ικανός, κομματικός, δυναμικός. Δόθηκε η δυνατότητα επιλογής «Δεν τον γνωρίζω».

prorata1

Πρόκειται για πρόσωπα που γεννήθηκαν από το 1974 ως το 1976. Είναι οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Ρένα Δούρου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Κώστας Μπακογιάννης, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Αξίζει να σημειωθεί, αλλά με σημαντική επιφύλαξη λόγω της μικρής αριθμητικής βάσης, ότι εντός των ψηφοφόρων Σεπτεμβρίου 2015 του ΠΑΣΟΚ και το Ποταμιού, ο Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά στις απαντήσεις «πιθανής» και «πολύ πιθανής» ψήφου από τους εκπροσώπους της Κεντροαριστεράς.

pro2

 

Η ηλικία δεν είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή του ψηφοφόρου. Ο ψηφοφόρος πρώτα βλέπει το έργο του πολιτικού, αξιολογεί την επαγγελματική του διαδρομή και στη συνέχεια λαμβάνει υπ’ όψη την ηλικία του.

Η έρευνα κατέγραψε την πιθανότητα ψήφου για καθένα πρόσωπο στην περίπτωση που περιλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που ο εκλογέας θα είχε αποφασίσει να ψηφίσει. Πιθανό ή πολύ πιθανό ενδεχόμενο χαρακτήρισαν την ψήφο για την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Κώστα Μπακογιάννη πάνω από το 40% των ερωτωμένων του δείγματος. Το ποσοστό για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον Βασίλη Κικίλια και τη Ρένα Δούρου κινήθηκε μεταξύ 25%-3

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπάθεια για τα πολιτικά πρόσωπα μεταξύ ψηφοφόρων που στήριξαν κόμματα διαφορετικά από αυτά από τα οποία προέρχονται τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 30% δηλώνει πιθανό έως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να στήριζαν την Όλγα Κεφαλογιάννη αν περιλαμβανόταν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιστοίχως, μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 23% δηλώνει πιθανό ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να στήριζαν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη αν περιλαμβανόταν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για έρευνα που έγινε για λογαριασμό του protagon.gr