ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σόιμπλε το… βιολί του : Ανοικτό το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας

Ότι δεν μπορεί να δώσει τη διαβεβαίωση, όπως είχε κάνει το 2012, ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ανέφερε την τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

«Θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ σκληρά προτού επαναλάβω κάτι τέτοιο στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού, μας έχει αφήσει σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στιςεκλογές του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ακόμη ότι ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα μπορέσει να υπάρξει, μόνο όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να «τεμαχιστεί» η τελευταία δόση προς την Αθήνα.

Σε άλλο σημείο, όπως μεταδίδει η εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις περισσότερες ιδέες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο ίδιος προειδοποίησε το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιοριστεί στον ρόλο που έχει ως ένας από τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν την εφαρμογή του προγράμματος, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν έχουν την ευθύνη για αυτά», σημείωσε. «Η Κομισιόν παίζει τον ρόλο της ως ένας από τους τρεις θεσμούς. Αλλά δρα εντός των ορίων αυτής της λειτουργίας», συμπλήρωσε .

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι «η Γερμανία δεν θέτει τελεσίγραφα στην Ελλάδα. Εχει στρατηγική σημασία για την Ευρώπη η παρουσία της» προσθέτοντας ότι «η βάση της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα παραμένει το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Είναι η πολλοστή φορά που ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε "βομβαρίζει" τις διαπραγματεύσεις με τις δηλώσεις του την ώρα που δεν έχει κλείσει η συμφωνία Ελλάδας και δανειστώ.