slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Μητσοτάκης για οικονομία, κοινωνία και εξωτερική πολιτική

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ καλούμενος να απαντήσει σε ευρεία γκάμα θεμάτων

Εξεταστικές

«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Η διενέργεια εξεταστικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή και αν Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί έτσι, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση που θα πάρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

ΔΕΗ

«Δεν θέλω να τη βλέπω μόνο αμυντικά, θέλω να τη βλέπω σαν επιχείρηση που θα εξυγιάνουμε, ως μπροστάρη στην προσπάθεια της χώρας. Μια ΔΕΗ που θα έχει εξυγιανθεί και θα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορούμε να ξανακάνουμε τη ΔΕΗ μια επιχείρηση που θα είναι κερδοφόρα. Αν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική δεν αφορά τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ θα έπρεπε να αποζημιώνεται από το κράτος».

Μείωση φόρων

Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Τώρα με τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή έχουν κίνητρο να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματα. Από το 2021 θα υπάρχει χώρος να μειώσουμε τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης και από το 2023 να καταργηθούν πλήρως. Αν έχουμε υπεραπόδοση στα έσοδα μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να επιστρέφουμε στους πολίτες είτε με μείωση των φόρων είτε με ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Άσυλο και Εξάρχεια

«Κάναμε πάρα πολύ σωστά που καταργήσαμε το άσυλο παραβατικότητας. Δουλεύει ήδη, η αστυνομία έκανε παρεμβάσεις εντός του προαύλιου της ΑΣΟΕΕ. Προφανώς και τα πανεπιστήμια πρέπει να συζητήσουν για το πως θα επιτρέπουν την πρόσβαση στους χώρους τους. Δεν έχουμε πρόθεση να στέλνουμε κάθε τρεις και λίγο την αστυνομία στα πανεπιστήμια».

«Ως προς τα Εξάρχεια, το ζήτημα δεν είναι μόνο κατασταλτικό αλλά το πως μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας θα ξαναγίνουν αυτό που ήταν αλλά όχι ένα άντρο ανομίας. Γίνονται κατασταλτικές επιχειρήσεις όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση. Η αστυνομία έχει έντονη παρουσία, δεν είναι κακό, καλό είναι για την ασφάλεια των πολιτών».

Προσφυγικό

«Γίνονται έρευνες για την κακοδιαχείρηση. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα αλλάξει η διαδικασία ασύλου. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιστροφές στην Τουρκία θα γίνουν όπως προβλέπει η συμφωνία».

Αποπληρωμή ΔΝΤ

«Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας. Δανειζόμαστε με χαμηλότερο κόστος και στόχος είναι σύντομα η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα. Ναι, πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, το αίτημα θα κατατεθεί από τον υπουργό στο Eurogroup της Παρασκευής».

Εκλογικός νόμος

Θα έρθω σε επαφή με τους αρχηγούς για να παρουσιάσω τις θέσεις μας όσον αφορά την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, είπε ο πρωθυπουργός. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι εκλογικοί κατάλογοι, είπε. Όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου είπε ότι αποδείχθηκε στην πράξη το γεγονός ότι αν υπήρχε η απλή αναλογική τότε τα πράγματα δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα και δεν θα είχαμε κυβερνήσιμοτητα.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να μου κάνετε σε τρεις μήνες. Αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει και η Συνταγματική Αναθεώρηση. Η πρότασή μας να εκλέγεται με 151 για να αποσυνδέσουμε την εκλογή του από τη διάλυση της Βουλής».

Ελληνοτουρκικά

Προσερχόμαστε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση με το διεθνές δίκαιο να είναι με το μέρος μας. Για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει αντίδραση από την Ε.Ε. Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το μεταναστευτικό. Ο Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπορεί να γίνει μια συζήτηση αλλά ότι με απειλές και τσαμπουκάδες. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε και αν ο Ερντογάν θέλει να κάνει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα

Συμφωνία των Πρεσπών

«Επαναλαμβάνω ό,τι είχα πει προεκλογικά: η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια. Αλλά είναι επικυρωμένη από τη Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Είναι μια διαπίστωση που είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Είχα πει ότι δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν το προβλέπει. Προβλέπει μόνο έλεγχο και θα είμαστε πολύ αυστηροί. Την κληρονομήσαμε. Η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να γίνουν αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας. Πρέπει να στηρίξουμε το brand της Μακεδονίας και να κερδίσουμε παγκόσμια αναγνώριση».