ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις»

Μήνυμα προς την Άγκυρα για τη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον Μπάμπη Αγρολάμπο, τονίζει ότι «προσερχόμαστε με καλή πίστη στις διερευνητικές επαφές και ελπίζουμε ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα».

Παράλληλα όμως διευκρινίζει ότι οι διερευνητικές δεν έχουν «μυθική διάσταση» και ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι «το ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πώς μπορεί να επιτευχθεί». Ο υπουργός αναφέρεται και στην επέκταση των χωρικών υδάτων υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος που ψηφίστηκε για το Ιόνιο είναι «συλλογική πράξη ιστορικής σημασίας, τόσο για τον συμβολισμό της όσο και για το έμπρακτο θετικό αποτύπωμα στην κατοχύρωση των εθνικών μας δικαιωμάτων» και διαμηνύει ότι «διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, όταν κριθεί σκόπιμο».

Ο Ν. Δένδιας απαντά και στην έμμεση πρόσκληση του Μ. Τσαβούσογλου για συνάντηση, επισημαίνοντας ότι τους συνδέει μακρά φιλία, αλλά «συνάντηση θα υπάρξει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει σε μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική». Υπενθυμίζει δε τι έγινε μετά την τελευταία συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα, με την έξοδο του «Ορούτς Ρέις».

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλάει και για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της διοίκησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν και δηλώνει ότι προσβλέπει σε συνάντηση με τον νέο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντ. Μπλίνκεν. Για το Κυπριακό τονίζει ότι το πλαίσιο επίλυσης είναι ένα και γνωστό: διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Για το προσφυγικό επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει ικανοποιητικά καμία από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και διαμηνύει ότι «δεν τίθεται θέμα επικαιροποίησης ή τροποποίησης της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016», προσθέτοντας ότι «μια τέτοια συζήτηση θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου».