ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι μεγάλες διαφορές για συμφωνία ή ναυάγιο

Λύση στο νέο ζήτημα που το ΔΝΤ προκάλεσε σχετικά με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της συμφωνίας επιχειρεί να βρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντά τους επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στις Βρυξέλλες.

 

Οι δανειστές κατέθεσαν αντιπρόταση στην ελληνική πρόταση ζητώντας εξοικονόμιση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό με κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2017, πρόσθετες αυξήσεις στον ΦΠΑ και πιο χαμηλό συντελεστή στη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Με ορατό πλέον τον κίνδυνο επιδείνωσης των όρων της συμφωνίας με τους πιστωτές, ο έλληνας πρωθυπουργός  δίνει την ύστατη μάχη  στις Βρυξέλλες για τη διάσωση του «έντιμου» – και επώδυνου – συμβιβασμού.

Μαραθώνια πενταμερής μετά την τορπίλη ΔΝΤ

Γραμμή, γραμμή εξετάζουν τις διαφορές ανάμεσα στις ελληνικές προτάσεις κι αυτές των θεσμών οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες όπως αποτυπώνονται στην αντιπρόταση των δανειστών.

Οι διαφορές, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, εντοπίζονται στους εξής τομείς:

1.ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Οι θεσμοί προτείνουν ο φορολογικός συντελεστής στα κέρδη να αυξηθεί στο 28%, αντί 29% που πρότεινε η ελληνική πλευρά και μην επιβαρυνθούν με έκτακτη εισφορά 500 εκατομμυρίων ευρώ για τα κέρδη του 2015.

2.ΦΠΑ: Οι θεσμοί ζητούν ο συντελεστής για την εστίαση συμπεριλαμβανομένων των catering να αυξηθεί στο 23%, αντί 13% που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

3.ΑΓΡΟΤΕΣ: Οι θεσμοί ζητούν να καταργηθεί η έκπτωση φόρου για τα καύσιμα (ντήζελ) και να καταβάλουν προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα τους

4. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Οι θεσμοί δεν θέλουν να αυξηθεί η ασφαλιστική εισφορά στους εργαζόμενους κατά 3,9 μονάδες, αλλά να αυξηθεί η εισφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους συνταξιούχους από 4 στο 6% και να επεκταθεί και στις επικουρικές συντάξεις.

Επίσης ζητούν όλες οι αλλαγές για τις πρόωρες συντάξεις να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίθουη και να υλοποιηθούν ως το 2022 ενώ η ελληνική πλευρά διεκδικεί η μεταβατική περίοδος να διαρκεί ως το 2025.

Ακόμη ζητούν να καταργηθεί η αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2017 ενώ η κυβέρνηση θέλει ένα ακόμη χρόνο προσδαρμο9γής, ως το 2018.

Οι θεσμοί ζητούν να εναρμονιστούν οι όροι και προϋποθέσεις περίθαλψης και συνταξιοδότησης του ΟΓΑ με τα άλλα ταμεία (ΙΚΑ) εκτός κι αν συμφωνηθεί η κατάργηση του ΟΓΑ και η απορρόφηση των ασφαλισμένων από άλλα ταμεία.