ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι παρασκηνιακές κινήσεις Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη. Τα «κάστρα» και οι εκπλήξεις

Στρατηγική δεύτερου γύρου χαράσσουν οι δύο μονομάχοι, που καλούνται να διευρύνουν την επιρροή τους στους γαλάζιους ψηφοφόρους και να σχηματίσουν συμμαχίες εν όψει της τελικής αναμέτρησης.

 

 

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης, ωστόσο στα επιτελεία των δύο υποψηφίων -δηλαδή του Β. Μεϊμαράκη και του Κ. Μητσοτάκη- ετοιμάζονται πυρετωδώς για την τελική παρτίδα «πόκερ» που θα κρίνει και τον νικητή.

Το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει και χθες υπήρξε η επίσημη στήριξη του Αδωνι Γεωργιάδη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον δεύτερο γύρο. Το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος θα κορυφωθούν, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση του Απόστολου Τζιτζικώστα στον δρόμο προς την κάλπη.

Η τελική μάχη στο γαλάζιο Game of Thrones θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο ήδη η πρώτη σύγκρουση έληξε με νικητή την κεντροδεξιά. Οι γαλάζιοι ψηφοφόροι έστειλαν σαφές μήνυμα στροφής προς το κέντρο και δεν έδειξαν να επιθυμούν ένα πιο καθαρόαιμο δεξιό κόμμα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκινά την πορεία προς τον δεύτερο γύρο με «ατού» την πρώτη θέση, που κατέκτησε στην προχθεσινή αναμέτρηση. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης βασίζεται στη δυναμική που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα αλλά και στη στήριξη που εξασφαλίζει από διάφορες πλευρές (για παράδειγμα τον Αδ. Γεωργιάδη).

Το μεγάλο στοίχημα είναι ποιος από τους δύο θα μπορέσει να πείσει τους γαλάζιους ψηφοφόρους ότι μπορεί να επαναφέρει τη Νέα Δημοκρατία σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας. Εκεί φαίνεται πως θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα.

Πάντως αυτές οι εκλογές είχαν και άρωμα από το παρελθόν. Από τη μία πλευρά η λεγόμενη «καραμανλική» πτέρυγα συσπειρώθηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον Β. Μεϊμαράκη. Από την άλλη υπήρξε μία σαφής καταγραφή φιλελεύθερων και κεντρώων δυνάμεων της λεγόμενης «μητσοτακικής» πτέρυγας, η οποία έχει πλέον τα δικά της χαρακτηριστικά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το προσωπικό του στίγμα.

Στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επισημαίνουν τη σταθερή δυναμική που είχε καταγράψει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα -το προπύργιο του Απ. Τζιτζικώστα- κατέγραψε υψηλά ποσοστά (εξέλιξη που κάποιοι αποδίδουν και στον ρόλο του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μάλιστα σε μία κίνηση που συζητήθηκε επέλεξε να ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη).

Θεωρείται πως έχει σημαντική αποδοχή στην κοινοβουλευτική ομάδα και δεν είναι τυχαίο πως με το κλείσιμο της κάλπης βουλευτές βρέθηκαν στο πλευρό του. Στον δρόμο προς την κάλπη το βάρος θα πέσει κυρίως στο Λεκανοπέδιο, καθώς εκεί ο Κ. Μητσοτάκης κατέγραψε σημαντικά ποσοστά.

Συνεργάτες του Β. Μεϊμαράκη δίνουν το στίγμα της υποψηφιότητάς του, επισημαίνοντας πως «στόχος είναι ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα με κοινωνική ευαισθησία», που να αγκαλιάζει ευρύτερες ομάδες της κοινωνίας.

Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος σημείωσε πως «η τεχνοκρατική, ορθολογιστική, νεοφιλελεύθερη αντίληψη μπορεί να λειτουργήσει γόνιμα, μόνο ως συνιστώσα. Δεν μπορεί να εκφράσει την κεντρική ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα μιας μεγάλης κεντροδεξιάς, η οποία θέλει να ακουμπά πάνω στη ζωντανή κοινωνία και στην υγιή αγορά».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ένα σαφές στίγμα του πολιτικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και μίλησε για «ένα ρεύμα δημιουργικής ανανέωσης». Και πρόσθεσε «η ενότητα έχει εξασφαλιστεί. Το δίλημμα όμως παραμένει. Συρρίκνωση και Στασιμότητα ή Διεύρυνση και Ανανέωση;».

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, εστιάζουν στον υψηλό βαθμό διείσδυσης που έχει σε μεγάλες περιφέρειες όπως είναι η Β' Αθήνας και η Κρήτη. Εκτιμούν πως πήρε πόντους από το γεγονός πως από την πρώτη στιγμή βγήκε προς την κοινωνία με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.

Μάλιστα συνεργάτες του τόνιζαν πως όσο περνούσε ο καιρός η δυναμική της υποψηφιότητάς του αυξανόταν, κάτι που σημαίνει πως η επιχειρηματολογία του βρήκε απήχηση στους γαλάζιους ψηφοφόρους. Ιδιαίτερα δυνατή ήταν η παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από την αρχή επεχείρησε να προσεγγίσει τη νεολαία.

Το γεγονός πως έχει αποφύγει τις προσωπικές αντιπαραθέσεις με τους άλλους συνυποψηφίους εκτιμάται πως μπορεί να συμβάλει στη μετακίνηση ψηφοφόρων προς την πλευρά του.