ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συνομιλίες- φωτιά φυλακισμένων «πυρήνων» με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Μην ανησυχείς. Εμείς το είπαμε, θα φέρουμε νόμο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Να τα τελειώνουμε όλα αυτά. Και για τον Σάββα (Ξηρό) και για το θέμα με το DNA. 
Ηγετικό μέλος Πυρήνων: Εμείς θα συνεχίσουμε την απεργία πείνας και θα το πάμε μέχρι τέρμα. 
Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Είπαμε, θα γίνει νομοθέτημα. Αυτό έχει τελειώσει. 

 

Αυτή η συνομιλία, που εμπεριέχεται στο φάκελο που παρέδωσε ο Γιάννης Πανούσης στη Δικαιοσύνη, καταγράφεται τον Μάρτιο του 2015, από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., όταν μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, αιτούμενοι την κατάργηση μιας σειράς νόμων, των φυλακών τύπου Γ, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση της διάταξης για βίαιη λήψη του DNA. Σχεδόν παράλληλα εξελισσόταν η κατάληψης της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντίστοιχα αιτήματα. 
Μερικές μέρες αργότερα ακολουθεί νέα συνομιλία ανάμεσά τους, μετά την αθέτηση… υποσχέσεων, όπου ξεκινά η απόδοση ευθυνών για την καθυστέρηση στον τότε υπουργό Γιάννη Πανούση. 

Ηγετικό μέλος Πυρήνων (εκνευρισμένος): Τι γίνεται, γιατί δεν προχωράμε; Δεν γίνεται τίποτα. 
Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπεις, δεν είμαστε μόνοι μας. Εχουμε και τον… υπερ-υπουργό (Πανούσης). Και αυτός δεν είναι και δικός μας. 
Ηγετικό μέλος Πυρήνων (βρίζει ακατάπαυστα τον Γιάννη Πανούση, εκτοξεύοντας και απειλές κατά της ζωής του). 

Στις αρχές Απριλίου σταματά η απεργία πείνας, ενώ μερικές μέρες μετά λήγει και η κατάληψη της πρυτανείας με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. 

Ηγετικό μέλος Πυρήνων: Μας κοροϊδέψατε, ρε αλήτες. Πουλημένοι είστε κι εσείς και αυτός ο π… ο Πανούσης κάνει ό,τι θέλει. 
Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ (συνεχίζει να αποδίδει ευθύνες για την καθυστέρηση των «συμφωνηθέντων» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και τις προσπάθειες που γίνονται για την απομάκρυνσή του). 

Ποιοι είναι οι «πολιτικοί»; 

Το συγκεκριμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με πολιτικές και δικαστικές πηγές, στα στοιχεία που κατέθεσε χθες ο καθηγητής κ. Γιάννης Πανούσης στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Πρόκειται για ένα δραστήριο μέλος της Κ.Ε., που συμμετέχει σε κινήματα κοινωνικής αμφισβήτησης, για τους ανέργους, τους μετανάστες, τους Ρομά, τους άστεγους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, είναι μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ενώ συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία για τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο. Σε επίσκεψή του στις φυλακές Δομοκού, τον περασμένο Μάρτιο, μαζί με πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δουν ποινικούς κρατουμένους και έγκλειστους για υποθέσεις τρομοκρατίας, δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου. 
Στα συγκεκριμένα στοιχεία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, συμπεριλαμβάνεται η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε επισκεφθεί τις φυλακές Δομοκού μαζί με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση με το μέλος της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος», ξεκίνησε τη διαδρομή της συμμετέχοντας σε φοιτητικά κινήματα και κατηγορήθηκε για βομβιστική επίθεση και κατοχή εκρηκτικών υλών τη δεκαετία του ’80. Η πρώην βουλευτής, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την επίσκεψή της στις φυλακές, είχε δηλώσει ότι στόχος της ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που απασχολούσαν εργαζόμενους και κρατούμενους, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες για σχέσεις με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Λίγες ημέρες αργότερα, από το βήμα της Βουλής, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τις αναφορές της σε θύμα της 17Ν. 
Ενα άλλο ιδρυτικό μέλος συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ και του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, φαίνεται να είναι ανάμεσα στα «ονοματεπώνυμα» των στοιχείων που κατέθεσε ο κ. Πανούσης, μαζί με ένα ακόμη δραστήριο μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ποιος έκανε την «επαφή»; 

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως η επαφή των φυλακισμένων Πυρήνων με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -ή τουλάχιστον η «σύσφιγξη» των σχέσεων- προήλθε από τον 67χρονο ιδιώτη, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στελέχη της ΕΥΠ, που ελέγχονται για τη διασύνδεση με τα κυκλώματα δουλεμπόρων. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, που εμφάνιζε «μεγάλη πολιτική επιρροή» και διασυνδέσεις με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, τον περασμένο Μάρτιο φερόταν σε συνομιλίες που είχαν καταγραφεί από τον «κοριό», να κάνει λόγο για «τελείωμα» του Γιάννη Πανούση μέσα σε 4 μήνες! Σε άλλες συνομιλίες φερόταν να παρεμβαίνει στις κρίσεις και τοποθετήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με «επιθυμίες» που φαίνεται ότι υλοποιήθηκαν. 
Σημειώνεται ότι για αυτή την υπόθεση ο κ. Πανούσης κλήθηκε από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου, προκειμένου -με επιπλέον στοιχεία- να βοηθήσει τις ανακριτικές έρευνες. 
Ο 67χρονος, στην κατάθεσή του σε αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, φαίνεται να παραδέχθηκε την πολύχρονη επαφή του με τον ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., όχι όμως και τις συνομιλίες του με το «χοντρό», δηλαδή τον αξιωματικό στο Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, κάτι που διαψεύδεται από τις δεκάδες τηλεφωνικές επαφές τους, οι οποίες εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου.
Υποστήριξε ότι είχε μία «συνεργασία» με το Αλλοδαπών, προκειμένου οι μετανάστες, για τους οποίους ενδιαφερόταν, να βρουν δουλειά στην εταιρία του. «Εγώ το έκανα για ανθρωπιστικούς λόγους. Μάλιστα τους έδινα δουλειά στην κατασκευαστική εταιρία μου. Τον κ. Κ… (αξιωματικός Αλλοδαπών) δεν τον ξέρω. Εχω δει μόνο την υπογραφή του σε ένα χαρτί απέλασης αλλοδαπού» υποστηρίζει στην κατάθεσή του. 

πηγή: Ελεύθερος Τύπος