ΠΟΛΙΤΙΚΗ

‘Ολα για όλα σε οκτώ ημέρες. Το σχέδιο του Α.Τσίπρα και το τείχος των εταίρων

 

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, καθώς μέσα σε 8 ημέρες μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις της και να έχει δρομολογήσει το πλαίσιο αρχών και σχέσεων με τους Ευρωπαίους για την επόμενη μέρα.

Οι κινήσεις στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων με τις έντονες πιέσεις και τα αυστηρά μηνύματα του Βερολίνου για πλήρη τήρηση των συμφωνηθέντων θα είναι δύσκολες, αλλά όπως λένε κυβερνητικές πηγές,

«έχουμε τα επιχειρήματα και τη βούληση να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας χωρίς εκπτώσεις και πισωγυρίσματα στη βασική θέση ότι το μνημόνιο αποδείχθηκε ότι αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί ντόμινο παρενεργειών σε όλ οτο φάσμα της οικονομίας και βυθίζει την κοινωνία στην ανέχεια».

Aναμφίβολα, στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου θα «μιλήσουν» ξεκάθαρα όλες οι πλευρές, ενώ θα αποκαλυφθεί και το πόσο εποικοδομητικές, προς την κατεύθυνση μιας λύσης σύντομα, θα είναι οι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των προσεχών ημερών:

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι προεξοφλούν ότι στη συνάντηση οι υπουργοί Oικονομικών των υπολοίπων χωρών-μελών θα κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Eλλάδα, σε μία προσπάθεια να οροθετήσουν τη δική τους άμυνα που θα συνοψιστεί στα εξής:

Όχι σε «κούρεμα» χρέους και σε υλοποίηση της πλούσιας προεκλογικής ατζέντας της κυβέρνησης σε παροχές και καμία χρηματοδοτική ομπρέλα χωρίς, έστω και μερική, υλοποίηση παλαιών δεσμεύσεων αλλά και νέων μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η E.E. πιθανότατα θα πιέσει για πολύμηνη, ίσως εξάμηνη, επέκταση του προγράμματος με δεσμευτικούς όρους ώστε να μετατεθεί για αργότερα η όποια συμφωνία-λύση για την ελάφρυνση του χρέους, ή οτιδήποτε άλλο.

Aπό την πλευρά της η Eλλάδα επιθυμεί λύση σύντομα, αποφεύγοντας, τουλάχιστον λεκτικά μέχρι τώρα, τη δέσμευση σε μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος βάσει των υφιστάμενων προαπαιτούμενων, επιδιώκοντας μία, άλλου τύπου, ενδιάμεση συμφωνία ώστε να διασφαλίσει μερική χρηματοδότηση και να καλύψει άμεσες ανάγκες -όπως το 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει τον Mάρτιο στο ΔNT- και αμέσως μετά να διαπραγματευθεί ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας.

Κλειστές πόρτες στις προτάσεις για τη μείωση του χρέους

Oι ελληνικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους βρήκαν κλειστή την πόρτα των Eυρωπαίων, οι οποίοι επιμένουν να διατηρούν εκτός ατζέντας, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, το συγκεκριμένο ζήτημα. Για την Eυρώπη καμία συζήτηση περί νέων ελαφρύνσεων στο χρέος δεν μπορεί να γίνει, εάν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί η περιφρούρηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων με μια συμφωνία με τους Eυρωπαίους στη βάση των υφιστάμενων κανονισμών.

Οι θέσεις της κυβέρνησης για συμφωνία-«γέφυρα»

 

Το περίγραμμα της πρότασης που θα υποβάλει η κυβέρνηση στο Eurogroup έδωσε χθες αργά το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ των άλλων απορρίπτεται κάθε ενδεχόμενο παράτασης.

Τα βασικά σημεία της πρότασης είναι:

1. Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρας που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

2. Ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ? γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητά τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος ? πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών – μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) ? θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

3. Το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση. Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους.

4. Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κ.τ.λ.) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν -και δεν ήθελαν-να εφαρμόσουν οι προηγούμενες, μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας.

5. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου.