ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις…Βρυξέλλες -Επιστρέφει το ΔΝΤ- «Επικίνδυνες αποστολές» για Δρασαγάκη, Τσακαλώτο, Παππά, Χουλιαράκη

Στην τελική ευθεία προς τον…τερματισμό, φαίνεται πως μπήκαν τις τελευταίες ώρες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες. Το ΔΝΤ επιστρέφει στις Βρυξέλλες με στόχο να υπάρξει η τελική σύγκλιση και η ομάδα των τεσσάρων απεσταλμένων του Έλληνα πρωθυπουργού μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα για να καταθέσει αντιπροτάσεις στους Θεσμούς με ισοδύναμα και σκοπό να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χουλιάρακης είναι έτοιμοι να  καταθέσουν αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, ωστόσο, κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η πρόταση θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Το περίγραμμα της πρότασης του Μεγάρου Μαξίμου, βασίζεται στους παρακάτω βασικούς άξονες:
• Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και αίτημα για ρύθμισή του
• Δημοσιονομικοί στόχοι: η διολίσθηση της Αθήνας σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 οδηγεί εκ των πραγμάτων στη λήψη περαιτέρω μέτρων
• Διοικητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις: ενδεικτική αυτών είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο, η Αθήνα είναι αμετακίνητη στη θέση της για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ μένει να φανεί αν θα προχωρήσει σε περικοπές στις υψηλές επικουρικές
Συντελεστές ΦΠΑ: η πρόταση της Αθήνας εστιάζει στους τρεις συντελεστές (6,5%, 12% στο 13%, 23%, με τα τρόφιμα να μεταφέρονται στο μεσαίο συντελεστή, όπως και τις ΔΕΚΟ)

Σε ό,τι αφορά την συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ενώ εκτιμάται ως σημαντική ημερομηνία η 18η Ιουνίου, ημέρα σύγκλησης του Eurogroup.

Η ημερομηνία αυτή αναδεικνύεται σε ορόσημο, καθώς, την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει με θέμα την Ελλάδα τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, όσο και η Γερμανική Βουλή.

Από την άλλη οι  αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δέχθηκαν πρόσκληση να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο Πολ Τόμσεν ο οποίος θα φθάσει στη βελγική πρωτεύουσα την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Διαβάστε σχετικα: