ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολόκληρο το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό – Καμία συναίνεση από την αντιπολίτευση

Δεν φαίνεται να βρίσκει θετική ανταπόκριση από την αντιπολίτευση η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, την οποία παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς.

 

Σε κατ ιδίαν συναντήσεις, όσοι τουλάχιστον δέχτηκαν να τον συναντήσουν, ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό με τους πολιτικούς αρχηγούς να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις.

Tο απόγευμα θα γίνει δεκτός, για το ίδιο θέμα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές την περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων.

Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως.

«Οι θέσεις της ΝΔ ειναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατρούγκαλο προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε καμία επίσημη παρουσίαση πρότασης.

«Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μία συναίνεση στο λάθος. Η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου», πρόσθεσε.

Την διαφωνία του στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ.

«Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.

«Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «χρησιμοποιεί τα ίδια απαράδεκτα επιχειρήματα των προκατόχων της», και κάλεσε σε αγώνες όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι πρέπει να βροντοφωνάξουν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε να συναντηθεί για το σχέδιο Κατρούγκαλου και με κείμενό του στο διαδίκτυο επιτίθεται στην κυβέρνηση για τα σημερινά ραντεβού.

«Βρήκε, λοιπόν, η κυβέρνηση τη λύση για το ασφαλιστικό και αυτές τις ώρες την στέλνει – αν δεν την έχει στείλει ήδη – στην «τρόικα» για έγκριση. Tο Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων της κυβέρνησης.

Δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες με την κυβέρνηση, ούτε προφανώς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα. Δεν θα μετέχουμε, λοιπόν, σε συναντήσεις «έτσι χωρίς πρόγραμμα» επειδή οι τύποι το επιβάλλουν. Ήμασταν και είμαστε παρόντες για τα σημαντικά. Να συνεννοηθούμε πως θα σωθεί η χώρα. Όχι να συνεννοηθούμε πως θα είναι το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας του πολιτικού συστήματος. Στα θεάματα, λοιπόν, και στις παράτες να μην μας υπολογίζουν».

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση.

Ο υπολογισμός των νέων συντάξεων

Σε ό,τι αφορά αυτή τη ριζική, γενική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας, οι συντάξεις θα υπολογίζονται με κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης για ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο – δηλαδή, κατά μέσο όρο σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κυμαίνεται περίπου στο 60 με 65% για 40 χρόνια ασφάλισης. Τα δε κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι υψηλότερα για τις χαμηλές συντάξεις και χαμηλότερα για τις υψηλές, ενώ σχεδιάζεται και πλαφόν για τις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη, το σχέδιο προβλέπει ότι θα χορηγείται σε όσους έχουν 15 χρόνια ασφάλισης και έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και θα κινείται κοντά στα 380 ευρώ.

Οι βασικοί άξονες του ασφαλιστικού

Κύρια σύνταξη

Νέος τρόπος υπολογισμού, που θα προκύπτει από το σύνολο τους εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και θα έχει κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης. Το τελικό ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος θα προκύπτει από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, από τα χρόνια εργασίας και από το ποσοστό αναπλήρωσης. 

Οι πιστωτές θέλουν ειδικά για την κύρια σύνταξη το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 50% του συντάξιμου μισθού. Το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων θα αποτελεί συνάρτηση και του ποσοστού αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων, έτσι ώστε στο σύνολό τους κύρια και επικουρική σύνταξη να μην υπερβαίνουν το 65%-70% του συντάξιμου μισθού.

Εθνική σύνταξη

Το ποσό της εθνικής σύνταξης θα ορίζεται στα 384 ευρώ σήμερα και θα χορηγείται για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η χρηματοδότησή της θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προϋπόθεση χορήγησης είναι να έχουν συμπληρωθεί 4.500 έως 6.000 ημέρες ασφάλισης (15-20 έτη).

Η σύνταξη θα απονέμεται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αυτή η σύνταξη να χορηγείται μετά το 2019 ακόμη και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια.

Ασφαλιστικές εισφορές

Η ελληνική πρόταση θέλει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα και των εισφορών των εργαζομένων κατά μισή μονάδα. Ως αντίμετρο, υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος (0,1%) στις τραπεζικές συναλλαγές.

Πλαφόν

Προτείνεται να επιβληθεί πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις στα επίπεδα των 2.300 ευρώ, εάν πρόκειται για κύρια και των 3.000 ευρώ εάν πρόκειται για άθροισμα συντάξεων.

Επικουρικές συντάξεις

Στην περίπτωση που χρειαστεί να μειωθούν υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν στοχευμένες περικοπές, οι οποίες μπορεί να υπερβούν και το 20%, ανά περίπτωση από το όριο των 170 ευρώ και άνω.

Ενοποιήσεις Ταμείων

Δημιουργείται ένα ταμείο ασφάλισης για όλους, με κορμό το ΙΚΑ, ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης.