ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για την ύπαρξη της Ευρώπης» προειδοποιεί η Γεννηματά

«Είναι η ώρα πολύ κρίσιμων αποφάσεων για την Ευρώπη. Η ώρα για την αλήθεια και την αλληλεγγύη, γιατί αν θέλουμε να κρατήσουμε όρθια την Ευρώπη θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Θα χρειαστεί νέο χρήμα, πολλοί λένε ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας, σε όλες τις χώρες, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι.

«Δεν είναι θέμα του κάθε κράτους ξεχωριστά. Εμείς στηρίζουμε το κορωνο-ομόλογο που δεν θα συνδέεται με μνημόνια και με διόγκωση του χρέους κάθε κράτους. Οι ηγεσίες των κρατών μελών δεν πρέπει να είναι κοντόφθαλμες», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ επικαλέστηκε τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, σύμφωνα με τις οποίες «αν κρατηθούν οι χώρες του νότου όρθιες, θα μπορούν να είναι ισχυρές να αγοράζουν προϊόντα των βορείων χωρών».

«Αν πάλι η ΕΕ ολιγωρήσει, θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια της την ύπαρξη. Ήδη έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς την Ευρώπη και γι’ αυτό έχουν ανθίσει κάθε είδους λαϊκισμοί, εθνικισμοί, ακροδεξιές λογικές. Στη δική μας συνδιάσκεψη που κάποια στιγμή σύντομα θα γίνει, ένα θέμα θα ήταν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία και όχι μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει πάρει η κυβέρνηση επεσήμανε ότι είναι ανεπαρκή και χρειάζεται να διευρυνθούν. «Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που έχουν παρθεί. Λέμε ότι είναι ανεπαρκή και αυτό φαίνεται καθώς η κυβέρνηση προχωρά συνεχώς σε νέα μέτρα, υιοθετεί τις προτάσεις μας. Είναι ανεπαρκή τα μέτρα, διότι δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες. Για παράδειγμα τους μακροχρόνιους άνεργους, τους χιλιάδες εργαζομένους για τον τουρισμό. Μιλάμε για εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τα προς το ζην. Δεν πρέπει να περιμένουνε τις συνολικές προτάσεις για το μετά. Υπάρχει το μετά και πρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, αφού συνεκτιμήσουμε τις συνέπειες της κρίσης και τη στάση της ΕΕ, αφού συζητήσουμε τα κόμματα και οι εταίροι. Όμως, υπάρχει και το τώρα. Οι αγρότες είναι οι φτωχοί συγγενείς », είπε και άσκησε κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας και περιγράφει με τα μέτρα του, ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας. Μας βάζουν σε νέους κινδύνους. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία, όρθια την κοινωνία χωρίς να μπούμε σε νέες περιπέτειες», σημείωσε η κ. Γεννηματά.