ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όσα είπαν στην «μονομαχία» τους Μητσοτάκης και Τσίπρας

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για όλα όσα τον κατηγόρησε ο Αλέξης Τσιπρας με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή  για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκύψει από τον Covid 19.

«Διέκρινα ένταση και εκνευρισμό στην πρωτολογία. Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης την οποία επισκεφθήκατε δεν βοήθησε την ψυχολογική σας διάθεση ίσως γιατί στο μετρό δεν σας υποδέχτηκαν μουσαμάδες αλλά ένα πραγματικό εργοτάξιο», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Εξακολουθείτε σε κάθε εμφάνιση σας στη Βουλή όταν κάνετε αναφορές στην οικονομία να παρουσιάζεται μία κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όπως την παραδώσατε κατά την άποψή μας ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη. Όμως δεν έχετε καταφέρει να απαντήσετε σε ένα ουσιαστικό ερώτημα εάν τα πράγματα τον Ιούλιο του 2019 πήγαινα τόσα τόσο καλά γιατί χάσατε τις εκλογές με 10 μονάδες.

Και αν τα πράγματα σήμερα πηγαίνουν τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάσετε σήμερα γιατί η εικόνα της κοινωνίας με βάση τον δείκτη αισιοδοξίας των δημοσκοπήσεων είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που εσείς παρουσιάζεται σήμερα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Απεγνωσμένη προσπάθεια να εμφανιστείτε ως υπέρμαχος αυτών που διαλύσατε με τις δικές σας πολιτικές. Ανακαλύψατε την μεσαία τάξη εσείς που την υπερφορολόγησατε βάναυσα και την οδηγήσατέ σε ακραία απελπισία. Οταν συναντάται τους επιχειρηματίες και είστε μόνο σας τους τα λέτε αυτά στη Βουλή όμως δεν μπορείτε να πείτε ότι εσείς πήγατε το ΦΠΑ από 13 σε 24 τοις 100 και τώρα πλειοδοτείτε και λέτε να κατέβει στο 6%».

«Τα μαθήματα από την περίοδο της κυβέρνησής σας, αλλά και από την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε λάβει ακόμα. Ανακαλύψατε σήμερα του μικρομεσαίους και την μεσαία τάξη που διαλύσατε την περίοδο της διακυβέρνησής σας».

«Με πολύ απλά λόγια κύριε Τσίπρα η οικονομία μπήκε στο 2020 με μεγάλη αναπτυξιακή ορμή και ότι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας τους δύο πρώτους μήνες του 2020 ήταν πολύ υψηλή, πολύ καλύτερη από το αυτή της Ευρωζώνης και σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία τουλάχιστον ως προς τον Μάρτιο του 2020 χτυπήθηκε λιγότερο από ότι η Ευρώπη και αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

«Η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.

Υπογράμμισε, ότι το eurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και συμπλήρωσε: Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%… 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ.

Τα μέτρα

«Θωρακίσαμε αμέσως το σύστημα υγείας με 280 εκατ. ευρώ. Δώσαμε έκτακτο επίδομα, δώρο, αμοιβή σε όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας. Αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4300 προσλήψεις, Διπλασιάσαμε κλίνες εντατικής θεραπείας, ξεπεράσαμε τις 1000. Μας παραδώσατε 565, εσείς που πολυδιαφημίζατε το ΕΣΥ και το δήθεν ενδιαφέρον σας για αυτό, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: 850.000 επιχειρήσεις, 2 εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της Πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ. Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές. Νομοθετήσαμε μείωση του ενοικίου, μετατέθηκε η εξόφληση όλων των οφειλών, παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας.

Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε: Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που θα ανταποκριθούν στο ταμείο εγγυοδοσίας. Πιστεύω ότι από αυτό το πρόγραμμα ένα σημαντικό κεφάλαιο ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία σπεύσατε να απαξιώσετε, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είναι πρόγραμμα από το οποίο έχουν ωφεληθεί παραπάνω από 50.000 επιχειρήσεις. Θα ενισχυθεί. Κονδύλια που σήμερα επιλέγετε να αγνοείτε δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Ούτε εμπροσθοβαρώς, ούτε οπισθοβαρώς. Δόθηκαν με το βάρος που απαιτεί η κάθε χρονική στιγμή, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και εφεδρείες την επόμενη στιγμή.

Η στήριξη προς επιχειρήσεις δεν έρχεται χωρίς ελέγχους, αλλά με τη συμμόρφωση στους νέους κανόνες, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πάνω από 88.000 έλεγχοι το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει. Ο πρώτος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και πελάτες. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις θα εποπτεύονται αυστηρά. Δείγμα σεβασμού και προστασίας των συνανθρώπων μας που εργάζονται.

Είχα τονίσει από την αρχή ότι το βάρος αυτής της κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε με τρόπο δίκαιο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ειναι ρεαλιστική στη βάση της και δυναμική στην εφαρμογή της. Να αντιστοιχεί με τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας. Αυτό επιχειρεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Εχει ως κεντρική του προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Ρίξατε το καράβι σε ξέρα πριν τον κορωνοϊό

«Πολύ πριν έρθει η πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρες, η αποτυχία σας στην οικονομία, που είναι καθολική, προηγείται του κορονοϊού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τοποθέτησή του επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν κάτι που δεν αναδείχθηκε από τα δεκάδες σάιτ μικρά και μεγάλα ανύπαρκτα ή υπαρκτά και ΜΜΕ που έχουν μπουκώσει σε κρατικό χρήμα σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις» και ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα «με τα λεφτά που έχετε δώσει σε κουμπάρους και παρακούμπαρους (…) σε κάτι περίεργους τύπους που τους δώσατε χρήμα για να σας λιβανίζουν». Αυτό που δεν αναδείχθηκε, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι η κυβέρνηση παρέλαβε οικονομία με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και μέσα σε έξι μήνες «εσείς οι άριστοι την πήγατε σε ύφεση».

«Παραλάβατε οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλιότερων επιλογών που μας βύθισαν στα μνημόνια, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και ενώ λέγατε στις εκλογές το 2,8% είναι πολύ χαμηλός ρυθμός, εσείς μέσα σε μόλις 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. Παραπέμποντας στα στοιχεία της Eurostat, σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη απόδοση απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ των 27, με -0,7%, και πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αυτό έγινε -1,6%. «»Ο κορονοϊός φταίει», αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του πρώτου τριμήνου του 2020», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι «κατόρθωμα» του κορονοϊού, είναι δική σας «επιτυχία», των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια γνώριζαν πώς να βυθίσουν μια οικονομία στην ύφεση γιατί το είχαν ξανακάνει».