ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης σε Μισέλ: Σταματήστε να χαϊδεύετε τον Ερντογάν

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συζήτηση με θέμα: «Δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής – Συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 2020, ιδίως των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Κύριε Μισέλ,

Σταματήστε να χαϊδεύετε τον Ερντογάν, γιατί στέλνετε ένα λάθος μήνυμα και γι’ αυτό κλιμακώνει τις μονομερείς προκλήσεις του όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και εναντίον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι απέγινε η λίστα των κυρώσεων που ο κ. Μπορέλ παρουσίασε προφορικά πριν από δύο περίπου μήνες στους υπουργούς Εξωτερικών; Πότε θα την δούμε, επιτέλους, γραπτώς στη Σύνοδο Κορυφής και να την εγκρίνετε, δίπλα στην θετική ατζέντα διαλόγου που προτείνετε προς την Τουρκία;

Γιατί η Σύνοδος Κορυφής και κυρίως η γερμανική Προεδρία -και με την δική σας ανοχή- αναβάλλει διαρκώς και παραπέμπει το θέμα στο μέλλον; Από τον Ιούνιο, πήγαμε στον Σεπτέμβριο και τώρα μας λέτε ραντεβού τον Δεκέμβριο. Χρειάζεται, επιτέλους, να δείξετε μεγαλύτερη αυστηρότητα προς τον Ερντογάν και συνέπεια λόγων και έργων.

Θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα δεύτερο σημείο: Η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας επιβάλλει ισχυρότερα μέτρα προστασίας της κοινωνίας, της οικονομίας και της δημόσιας υγείας.

Γι’ αυτό εκτός από το θετικό βήμα του Ταμείου Ανάκαμψης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μία μεγάλη πλειοψηφία και με μια συμφωνία πέντε Πολιτικών Ομάδων -από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και το ΕΛΚ- ζητά έναν πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό.

Και γι’ αυτό ζητώ από το εσάς, το Συμβούλιο, να ακούσετε τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και να σταματήσετε να κάνετε bullying εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κατηγορίες και fakenews ότι δήθεν εμείς δεν θέλουμε μια συμφωνία.

Για την επίτευξη συμφωνίας πρέπει να μετακινηθεί και το Συμβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μετακινηθεί από τις αρχικές του προτάσεις. Ωστόσο για να συναντηθούμε στη μέση της γέφυρας και να έχουμε γρήγορα θετικές αποφάσεις, όπως ζητούν οι πολίτες καταγράφονται στα ευρωβαρόμετρα, θα πρέπει και η Σύνοδος Κορυφής και το Συμβούλιο να κάνει κάποια βήματα συμβιβασμού, αντί να κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Απαντώντας στον Δημ. Παπαδημούλη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε τα εξής:
«Κατανοώ τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για πρώτη φορά εδώ και μερικές εβδομάδες έγινε μια στρατηγική συζήτηση σε βάθος με επίκεντρο το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου για να έχουμε όλες τις αναγκαίες αποχρώσεις υπόψη.

Πρέπει να έχουμε σθεναρότητα για να υπερασπιστούμε τα κράτη μέλη μας και να προστατευτεί η κυριαρχία τους και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε και θέλουμε στο βαθμό του δυνατού να έχουμε διπλή προσέγγιση: ένα θεματολόγιο θετικό υπό τον όρο, βέβαια, ότι υπάρχει κατάπαυση των συνεχών προκλήσεων που είναι απαράδεκτες.

Στα πλαίσια του ΟΗΕ είμαστε σε μόνιμη επαφή, διότι υπάρχει ένας ρόλος που μπορούμε να παίξουμε και κυρίως για την Κύπρο – είναι αναγκαίες οι επαφές εκεί. Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα κάνω τις αναγκαίες κινητοποιήσεις για να έχουμε μια ευρωπαϊκή συναίνεση για μια γεωπολιτική στρατηγική που θα είναι πιο φιλόδοξη, ισχυρή και σθεναρή ούτως ώστε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και τα συμφέροντα για τα οποία κινητοποιούμαστε όλοι μαζί».