ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσία Μητσοτάκη υπογράφηκε η σύμβαση για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος – Νεάπολη

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράφηκε σήμερα, Κυριακή, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, η σύμβαση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που αφορά το τμήμα του δρόμου από τη Χερσόνησο ως τη Νεάπολη Λασιθίου.

Το συγκεκριμένο τμήμα που είναι το δεύτερο κατά σειρά τμήμα του ΒΟΑΚ που ξεκινά, αφορά μια απόσταση 22,5 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 290 εκατομμυρίων ευρώ και θα κατασκευαστεί με σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

«Η Κρήτη αποκτά επιτέλους ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που θα έχει ένα τεράστιο αναπτυξιακό αποτύπωμα», τόνισε ο Πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε στη βελτίωση της οδικής κουλτούρας την οποία έχει ανάγκη η Κρήτη, προσθέτοντας πως επισκέφτηκε σήμερα στο Ρέθυμνο τον άτυχο αστυνομικό που είχε τραυματιστεί πριν λίγες μέρες σοβαρά σε τροχαίο χάνοντας το πόδι του, θέλοντας να επισημάνει πως πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα, εκτός από τη βελτίωση των υποδομών και την κατασκευή του ΒΟΑΚ, για να μην έχουμε αυτό το φόρο αίματος που κάθε χρόνο πληρώνει στους δρόμους η Κρήτη.

Στόχος μας είναι να γίνει ο ΒΟΑΚ ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, ανέφερε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση υλοποίησε τις δεσμεύσεις της και ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ο τελευταίος και πιο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται στη χώρα μας. Η κυβέρνηση υλοποιεί όλα τα έργα- πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης που εκκρεμούσαν στην Κρήτη και αυτή τη στιγμή υλοποιεί ένα σύνολο 30 έργων συνολικού πρόπυλο λογισμού 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το οδικό έργο Χερσόνησος-Νεάπολη, ανήκει στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και η αξία του είχε εκτιμηθεί στα 290 εκατομμ. ευρώ με αναδόχους τις εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Intrakat. Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία έργα του ΒΟΑΚ που έχουν δημοπρατηθεί και πλέον μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

Πρόκειται για ένα έργο αυξημένης σημασίας για την Κρήτη αλλά και ένα από τα project-σημαίες του υπουργείου υποδομών και μεταφορών. Στην υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν επίσης ο γενικός διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μ. Μουστάκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Γιώργος Συριανός και ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου.

Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινά και επίσημα η περίοδος κατασκευής του οδικού άξονα, ο οποίος αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία το 2027.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την τελετή στο αίθριο του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου για την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης του τμήματος του ΒΟΑΚ «Χερσόνησος – Νεάπολη», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Κρήτης: «Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της περιφέρειας Κρήτης την ικανοποίηση για την σημερινή υπογραφή, γιατί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης προχωρεί. Προχωρεί μέσα από τη συνεργασία, τη συνέργεια και τη συμπόρευση που είχαμε με το Υπουργείο Υποδομών και θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να ευχαριστήσω το Γιώργο Καραγιάννη γιατί υπήρχαν περίοδοι που είχαμε τις εντάσεις, όμως ένας ήταν ο στόχος να γίνει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο.

Πάντα με θετική πρόθεση. Θέλαμε να μπορούμε να σε συμβάλλουμε κι εμείς θετικά ακούγοντας όμως τη φωνή των πολιτών, τη φωνή των δημάρχων όλης της Κρήτης για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Εύχομαι, Σύντομα να υπογραφεί και η υπόλοιπη σύμβαση παραχώρησης και εμείς από την πλευρά τη δική μας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν με τις απαλλοτριώσεις και θα συμβάλουμε και εμείς, να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Να μπορούμε να δούμε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο, πρώτα για τους κρητικούς και για τους επισκέπτες. Εάν τα συνδυάσουμε μαζί με το αεροδρόμιο του Καστελίου, μαζί με τις υπόλοιπες υποδομές που γίνονται στο νησί, μαζί όμως και με την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού με το μικρό και μεγάλο καλώδιο, η Κρήτη της επόμενης δεκαετίας θα είναι μια άλλη Κρήτη. Η Κρήτη, η οποία θα είναι ζηλευτή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τη Μεσόγειο και για όλη την Ευρώπη. Καλή επιτυχία».