ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι «σήκωσαν το γάντι» στον Ανδρουλάκη

Αιχμές για τοξικότητα άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. «Κάποιοι από εσάς βοηθήσατε το αφήγημα της ΝΔ».
Στον απολογισμό του για το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αρρυθμίες, και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι υπό την ηγεσία του το ΠΑΣΟΚ βγήκε από το ΤΕΛΜΑ. «Να μην ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ό,τι χτίσαμε» είπε. Έντονη κριτική ασκήθηκε από βουλευτές και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Aρκετά στελέχη «σήκωσαν το γάντι» σε αυτά που έχει πει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και αυτοκριτική και κριτική και ζήτησε «να μην γκρεμίσουν όσα έχουν χτίσει με πολύ κόπο αρκετά στελέχη», όχι μόνο εκείνα που τον αμφισβήτησαν, αλλά και κάποια ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Πέτρος Ευθυμίου. Ζήτησαν δε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στη βάση να υπάρξει εκλογική διαδικασία. Έγινε ακόμη γνωστό ότι ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε «κάλπες αναγέννησης», «όσο νωρίτερα με συμμετοχή, τόσο το καλύτερο». Ενώ και η Νάντια Γιαννακοπούλου, ζήτησε προσφυγή στη βάση του κόμματος.

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στο χώρο της Κεντροαριστεράς» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στην Κεντρική Επιτροπή θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις, εκεί θα δρομολογηθούν τα πάντα. Στις 30 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίασή της. Εκεί ο κύριος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει τόσο την πρότασή του για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ευρύτερης παράταξης της Δημοκρατικής Παράταξης και είναι όλα ανοιχτά: Αν θα γίνει η εκλογική διαδικασία και το πότε θα γίνει. Το αν θα γίνει δηλαδή άμεσα, αν θα γίνει το φθινόπωρο ή στο τέλος του 2025, σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες.

Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό του Ανδρουλάκη
Ελάχιστα ήταν τα στελέχη που πήραν θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση. Μεταξύ αυτών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Μάντζος που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. Να βρούμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνούμε. Με όρους πολιτικούς, προγραμματικούς. Όχι προσωπικά».

Και ο βουλευτής του κόμματος, Μανόλης Χνάρης, σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ηττηθεί. Ηττάται μόνο από τις συμπεριφορές των στελεχών μας»

Οι «ενωτικοί»
Με ενωτική διάθεση εμφανίστηκαν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τόνισε πως πρέπει «να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στο χώρο της Κεντροαριστεράς», ενώ η Μιλένα Αποστολάκη σημείωσε πως «Θα αγωνιστώ για να μην πληγεί η ενότητα της παράταξης. Αυτός είναι ο δικός μου αγώνας».

Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης πως «χρειάζεται γενναία αποτίμηση, σοβαρή αυτοκριτική, καθαρές λύσεις στον σχεδιασμό από εδώ και πέρα. Να μην την κάνουμε με όρους τηλεοπτικού reality και να αντιληφθούμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα και η προσδοκία.

Χάρης Δούκας: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα τώρα – Θα κάνω ό,τι μπορώ για αυτό»
Για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στην οποία αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη.

Συγκεκριμένα, εστίασε στο «μοντέλο» του δήμου Αθηναίων με τις συγκλίσεις, ενώ το μήνυμα που στέλνει είναι ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε θέλει το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα και «θα κάνω ό,τι μπορει για αυτό».

«Οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές, όπως συνηθίζω να λέω. Όπως είναι γνωστό η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος. Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ», είπε συγκεκριμένα