ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μαρινάκης: Αυτομάτως αναδασωτέες οι εκτάσεις που καίγονται

Για τις φωτιές που έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες πολλές ημέρες αλλά και για τους αυτόκλητους «σερίφηδες» στον Έβρο μίλησε ο Παύλος Μαρινάκης στο «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στις πυρκαγιές, τόνισε πως «η κυβέρνηση και αυξάνει τους πυροσβέστες, οι οποίοι είναι οι πρωταγωνιστές της μάχης, αυξάνει και τα μέσα και προφανώς ακούει και εμπιστεύεται τους ειδικούς στην αντιμετώπιση των σχεδίων».

«Προφανώς υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να εφαρμοστούν τα δικά τους σχέδια, αλλά είναι δεδομένο πως τα σχέδια που βλέπουμε, με κορυφαία τα σχέδια προληπτικών απομακρύνσεων που σώζουν ανθρώπινες ζωές. Για παράδειγμα, για να εκκενωθεί το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όταν αυτό έγινε αντιληπτό από ειδικούς κάποιες ώρες πριν, και επειδή η γνώμη τους ακούστηκε έγινε μία επιχείρηση εκκένωσης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης είπε ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει. «Είχαμε ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο, από άποψη καιρικών συνθηκών καλοκαίρι, με τόσες χαμένες εκτάσεις, και αλίμονο εάν μιλούσαμε για επιτυχία», είπε.

Απόλυτη προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή

«Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη απόλυτη προτεραιότητα που είναι η ζωή, την περιουσία τους αλλά και τις δασικές εκτάσεις. Δεν ισχύει πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για την πρόληψη αλλά το φαινόμενο τρέχει με μεγαλύτερες ταχύτητες πλέον».

«Υπάρχει το παράδειγμα της Ρόδου, που η αρχική εκτίμηση ήταν για 176.000 στρέμματα και από το Copernicus, το οποίο καταγράφει και στο τέλος την έκταση των ζημιών, το 9% των στρεμμάτων υπέστησαν σοβαρές ζημιές, τα υπόλοιπα ήταν μεσαίας ή μικρής κλίμακας», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης μίλησε για την κυβερνητική σύσκεψη για Πάρνηθα και Έβρο, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 το πρωί.

«Δεν λέω ότι οι ζημιές στις εκτάσεις δεν θα είναι μεγάλες και δεν θα θέλουν άμεση αποκατάσταση, γι’ αυτό και σήμερα η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αφορά την αποκατάσταση των εκτάσεων», ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει σχέδιο είπε ότι αυτό θα συζητηθεί σήμερα. «Έχει δύο πεδία, το ένα είναι πόσο γρήγορα και άμεσα θα αποκατασταθούν οι εκτάσεις και το δεύτερο να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την αντιπυρική περίοδο. Είναι μία νέα πραγματικότητα, η οποία ήρθε για να μείνει και αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο ναι χρειάζεται περισσότερους πυροσβέστες, μέσα, να ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα η προετοιμασία και βέβαια θέλει και drones, και άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν και θα συζητηθούν.

»Εμείς θέλουμε να ακούσουμε προτάσεις από μία αντιπολίτευση που δεν θα προσπαθεί να εργαλειοποιεί κάθε ζήτημα αλλά θα προτείνει. Η Ελλάδα ήταν μία χώρα όπου μέχρι το 2019 είχε μία υποτυπώδη Πολιτική Προστασία με μία Γενική Γραμματεία υπό διάλυση, με ό,τι συνέπειες είδαμε για την ανθρώπινη ζωή και για τις περιουσίες των πολιτών. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να ζητάμε ακόμα περισσότερα γιατί το φαινόμενο τρέχει με περισσότερες ταχύτητες», είπε.

Πλέον δεν είναι πρόβλημα το ύψος των ποινών

Όπως εξήγησε ο κ. Παύλος Μαρινάκης, ένα σημαντικός παράγοντας για τις φωτιές είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά ότι προφανώς υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας και οι περιπτώσεις που υπάρχει δόλος και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν πάνω από 160 δικογραφίες.

Ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει ότι δεν συλλαμβάνεται κανείς, μόνο επ’ αυτοφώρω γιατί προληπτική σύλληψη δεν μπορεί να γίνει.

«Όλοι αξιολογούμαστε. Δεν σημαίνει πως όλα έχουν γίνει τέλεια και προφανώς θα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι Αρχές θα πρέπει να συνδράμουν γρήγορα. Η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει πλήρως το νομικό πλαίσιο. Προφανώς, υπάρχουν περιπτώσεις που οι εμπρηστές έχουν τιμωρηθεί. Σε περιπτώσεις κακουργημάτων σε δεύτερο βαθμό εάν καταδικαστείς, μπαίνεις μέσα. Δηλαδή, όταν βάζεις φωτιά με δόλο μπαίνεις μέσα. Αυτό που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και αυτό που συζητάμε και θεωρώ ότι είναι έτοιμο να γίνει, και εκφράζω την προσωπική μου γνώμη, είναι σε πλημμεληματικές περιπτώσεις από αμέλεια, να μην μετατρέπεται ή να αναστέλλεται η ποινή σε κάποιες περιπτώσεις. ‘Όμως, ως δικηγόρος, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δεν γίνονται σε ένα χρόνο με ένταση αλλά πρέπει να γίνουν σε αυτήν τη χρονιά. Θεωρώ πως πλέον δεν είναι πρόβλημα το ύψος των ποινών».

Κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες οι εκτάσεις που έχουν καεί

Όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα που θέλουν στα σημεία που υπήρξαν οι πυρκαγιές να έχει συμφωνηθεί προγενέστερα η χρήση ανεμογεννητριών, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι αυτό δεν ισχύει.

«Είναι το ίδιο όπως αυτό που λένε για το τσιπάκι. Κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες οι εκτάσεις που έχουν καεί. Εκ του νόμου προκύπτει πως εκεί που καίγεται ένα σημείο, δεν μπορεί να μπει ανεμογεννήτρια. Κάποιοι προφανώς τα διακινούν και προσπαθούν να παίξουν με τον φόβο των πολιτών».

Αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι άνθρωποι από τις πυρκαγιές, ο κ. Μαρινάκης είπε η αποκατάσταση γίνεται σε δύο επίπεδα.

«Το ένα είναι οι περιουσίες που έχουν σημανθεί ως κίτρινες ή κόκκινες και εκεί υπάρχει μία διαδικασία άμεσης αρωγής επέμβασης και καταγραφής από τον αρμόδιο υφυπουργό. Έχει γίνει ήδη η καταβολή για τους πληγέντες του Ιουλίου για προφανώς θα γίνουν και άλλα. Στη συνέχεια, θα υπάρξει η αποκατάσταση των εκτάσεων και αυτό θα είναι το σημείο συζήτησης στη σύσκεψη. Η κυβέρνηση άκουσε ένα παράπονο της τοπικής αυτοδιοίκησης και έδωσε τα περισσότερα χρήματα τον Μάρτιο και νομοθέτησε να μπορεί η Δημοτική Αρχή να παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως. ‘Όλοι μαζί είμαστε μία ομάδα αλλά είναι κάτι που έχει έρθει για να μείνει».

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε και στους «αυτόκλητους σερίφηδες», λέγοντας πως οι παράνομες πράξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παράνομες πράξεις. Όποιος παρανομεί θα πρέπει να συλλαμβάνεται.

«Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα μας να γίνει ζούγκλα και δεν μπορεί κανένας να κάνει τον ανακριτή και τον εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα, οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν τη δουλειά του. Πέρα από τον Έβρο έχουμε κάθε μέρα πάνω από 100 συλλήψεις για απόπειρες ή παράνομες διελεύσεις διακινητών. Είναι δεδομένο πως σε μία δύσκολη περίοδο είναι δικαιολογημένη η αντίδραση των πολιτών, αλλά δεν ισχύει πως το κράτος απουσιάζει, ειδικά από τον Έβρο. Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια και δεν θα ανεχτούμε κανέναν που θέλει να πάρει τον νόμο στα χέρια του».

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν αλλαγή στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μαρινάκης είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Όταν η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε, λίγες μέρες μετά ξέσπασε το παράλληλο κύμα εστιών. Τον Ιούλιο είχαμε πάνω από 1000 παράλληλες εστίες. Προφανώς πρέπει να γίνουν καλύτερα πράγματα για την  πρόληψη αλλά δεν ισχύει πως δεν έχει γίνει κάτι».