ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδεία Τσίπρα για εξασφάλιση στήριξης, πριν από την κρυάδα του ΔΝΤ

Φρανσουά Ολάντ και Μάρτιν Σουλτς, που προέρχονται έτσι κι αλλιώς από τον όμορο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, είναι οι δύο πρώτοι άνθρωποι στους οποίους προσέφυγε ο Αλέξης Τσίπρας για να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται για να κλείσει η αξιολόγηση, η οποία σκόπιμα -κατα την κυβέρνηση- καθυστερεί από την Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια θα προσφύγει στους πιο δύσκολους Άνγκελα Μέρκελ και, τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου ν αποφευχθεί ένα νέο ελληνικό δράμα, όμοιο με του Ιουίου του 2015.

 

Το μήνυμα που έστελναν χθες από τα Ηλύσια Πεδία οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ήταν εξαιρετικά θετικό -μέχρι και την… παραβίαση του Προεδρικού πρωτοκόλλου από τον Φρανσουά Ολάντ που κατέβηκε ως την πόρτα του αυτοκινήτου που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρατήρησε κάποιος.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης, τονίζοντας πως ο κ. Ολάντ έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, κοινή ήταν η εκτίμηση που διατυπώθηκε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εφαρμόζει πλήρως τα προβλεπόμενα της συμφωνίας του Ιουλίου.

Αλλά και επί της ουσίας, ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίζεται από τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές να κατανοεί πλήρως τις θέσεις του συνομιλητή του και να διατυπώνει τη θέση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία, συνεπώς την άλλη εβδομάδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.

Ακολουθεί, σήμερα, το δεύτερο ραντεβού του Αλ. Τσίπρα με τον ομοϊδεάτη του Φρ. Ολάντ, Μάρτιν Σουλτς. Ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προβεί, ιδίως το τελευταίο διάστημα, σε ενέργειες που βοηθούν το ελληνικό ζήτημα. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι κρίσιμο, συν τοις άλλοις, να έχει συμμάχους πέραν την Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι και που διήρκεσε περί τη μία ώρα, στο πλαίσιο των πολιτικών πρωτοβουλιών που έλαβε ο πρωθυπουργός, ώστε να «ξεκολλήσει» η διαπραγμάτευση –που διακόπηκε ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ- και να υπάρξει επιτυχής κατάληξη.

«Οι καθυστερήσεις προκαλούνται λόγω των διαφωνιών μεταξύ των θεσμών» είπε ο κ. Τσίπρας που διαμήνυσε πως η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία του Ιουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη».

«Τα έχουμε πάει καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα από αυτά που προβλέπει η συμφωνία», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σε μία σαφή αιχμή κατά του ΔΝΤ​, για το οποίο είπε πως ενώ προέβλεπε ύφεση για την Ελλάδα 2,3% το 2015, τελικά ανακοίνωσε ύφεση 0,2%.

«Οι προτάσεις μας όπως αποτυπώνονται στα νομοσχέδια προστατεύουν τους αδύναμους και είναι δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη» είπε ο κ. Τσίπρας.

Περιοδεία για εξασφάλιξη στήριξης

Ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε από τον Φρανσουά Ολάντ να ασκήσει την επιρροή του προς αυτή κατεύθυνση άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά αναλυτές σχολιάζουν ότι η πολιτική επιρροή του Παρισιού έχει περιοριστεί, λόγω των χαμηλών δημοσιονομικών επιδόσεων της Γαλλίας. Μάλιστα, το Παρίσι, όπως μετέδωσε και το MEGA, φέρεται δυσαρεστημένο από τις επιδώσεις της Ελλάδας στο προσφυγικό, ενώ πηγή που επικαλείται η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού αναφέρει πως ο Ολάντ φέρεται να δήλωσε πως «εγώ θέλω να σώσω την Ελλάδα και όχι τον Τσίπρα».

Ο πρωθυπουργός έχει επίσης τακτική επικοινωνία – όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο – και με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Υπάρχουν αρκετές επαφές με τον κ. Τσίπρα και συνολικά μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Κάθε συζήτηση είναι καλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Στρασβούργο  για να συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει έναν σημαντικό ευρωπαϊκό θεσμό και παράλληλα να ζητήσει την στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ.

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες Τσίπρα, έρχονται στον απόηχο των μηνυμάτων από Βρυξέλλες και Βερολίνο σχετικά με την πρωτοβουλία για τα νομοσχέδια που αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό, τα οποία υπάρχει η πρόθεση να κατατεθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η Κομισιόν διαμήνυσε σήμερα πως για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια είναι προαπαιτούμενο η συμφωνία με τους Θεσμούς, και εκπρόσωπος της επιτροπής τόνισε:

Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.

Από την πλευρά του το Βερολίνο έστειλε «φιλικό μήνυμα» στην Αθήνα ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν βοηθούν. «Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι – δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.