ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: «Εξετάζουμε συνολικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους εργαζομένους στο ΕΣΥ»

Το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός συνολικού πρωτοκόλλου εμβολιασμού για τους εργαζομένους στο ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνει συνδυασμό εμβολίων κατά μίας σειράς μεταδοτικών ασθενειών, εξετάζει το υπουργείο Υγείας, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού. «Για το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, υπάρχει ήδη μία απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το μέτρο συνταγματικό. Ωστόσο, το ΣτΕ δεν προσχώρησε στη θέση την οποία έχω εκφράσει προσωπικά, ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από το εθνικό σύστημα υγείας και να μπουν άλλοι στη θέση τους, ασχέτως πανδημίας. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, για όσο συντρέχουν όροι και προϋποθέσεις που δικαιολογούν το μέτρο, είναι δικαιολογημένη η παράταση.

Σε επόμενη εκδίκαση που έχει πραγματοποιηθεί, μας ζητήθηκαν να στείλουμε τα στοιχεία. Το μέτρο ίσχυε μέχρι 31 Μαρτίου, μέχρι τότε κρίθηκε συνταγματικό. Από 31 Μαρτίου το παρατείναμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, τα οποία κοινοποιήθηκαν στο ΣτΕ, το 1ο τρίμηνο του 2022 η χώρα μας είχε 6.460 θανάτους, εκ των οποίων οι 3.772, ποσοστό 58% ήταν ανεμβολίαστοι και 42% εμβολιασμένοι. Παράλληλα είχε 2.475 διασωληνωμένους συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 1.721, το 70% ήταν ανεμβολίαστοι, οι 754 εμβολιασμένοι.

«Αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναφερόμαστε σε περίοδο που το ποσοστό κάλυψης των ατόμων άνω των 60, που αναφέρονται οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, ήταν στο 91,2%. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, για να το πούμε απλά στον κόσμο, ενώ είχαμε εμβολιαστική κάλυψη 91%, από το 91% οι διασωληνωμένοι ήταν 30% και οι θάνατοι 48% και από το 9% των συνανθρώπων μας που είχαν παρασυρθεί και δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν το 58% των θανάτων και το 70% των διασωληνώσεων. Τα νούμερα είναι αδυσώπητα.

Προσέξτε, όμως, πως παραποιούνται τα νούμερα: άμα δούμε το νούμερο μόνο του 58% οι θάνατοι των ανεμβολίαστων και 42% των εμβολιασμένων, σου λέει ο άλλος είναι τρομακτική διαφορά; Είναι τρομακτική διαφορά, γιατί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ήταν 91%. Δηλαδή συντριπτικά οι πολίτες ήταν εμβολιασμένοι άνω των 60 και πέθαιναν κατά βάση συνάνθρωποί μας που άκουγαν κάποιες ανοησίες και δεν εμβολιάζονταν», εξήγησε ο Υπουργός Υγείας. Ο ίδιος τόνισε πως όλες οι μελέτες δείχνουν ότι, ακόμα και στις νεότερες μεταλλάξεις, όχι στο βαθμό που ίσχυε στην πρώτη φάση, αλλά σε σημαντικό βαθμό, οι ανεμβολίαστοι μετέδιδαν πιο εύκολα από τους εμβολιασμένους.

«Οπότε, έστω και για 1% ή 2% που μπορεί κάποιος να μεταδίδει πιο εύκολα, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να έχουμε άνθρωπο μέσα, ο οποίος μπορεί να μεταδώσει σε έναν ογκολογικό ασθενή. Η δική μου θέση, και την έχω πει, είναι ότι και να περάσει η πανδημία, άνθρωπος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δε θέλω να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θεωρητικά λοιπόν, βάσει της της πρώτης απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε ότι το μέτρο πρέπει να ξανακρίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αν δεν υπάρχει πανδημία δεν δικαιολογείται εξ αυτού του λόγου να απομακρυνθούν εργαζόμενοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όμως, οφείλω να σας πω ότι με την αναπληρώτρια εξετάζουμε αυτή τη στιγμή -το κάνουν και άλλες χώρες και θα ήμασταν συνταγματικά ανεκτοί- να υπάρξει συνολικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς κάποια στιγμή, γιατί τώρα είναι η πανδημία Covid, αλλά υπάρχει και ένα συνολικό πρωτόκολλο που μπορεί να συνδυάζει εμβολιασμούς για διάφορες άλλες ασθένειες», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.