ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος θα είναι ο νέος «Τσάρος» ;

stoyrni

 

Παραπάνω από δεδομένη θεωρείται η αποχώρηση του Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα για την θέση του Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Το προανήγγειλε άλλωστε ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας προχθές.

Το κεντρικό ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο διάδοχος του Στουρνάρα στην «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργού Οικονομικών. Τα ονόματα που προτάσσονται μέχρι αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό του Χρήστου Σταϊκούρα, νυν αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, του Χρύσανθου Λαζαρίδη στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά αλλά και αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος από τον πρωθυπουργό θεωρείται επιτυχημένος στο έργο του.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος φαίνεται ότι «παίζει» δυνατά για τη διαδοχή Στουρνάρα, εκφράζει μια διαφορετική φιλοσοφία στην άσκηση τη οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα πολλές φορές σε αυτά τα δύο χρόνια μετά τις εκλογές, είχε διαφωνήσει ανοιχτά και έντονα με επιλογές του Γιάννη Στουρνάρα σε σημείο που είχε χρειαστεί να παρέμβει ο πρωθυπουργός. Χαίρει όμως ιδιαίτερης εκτίμησης από το Μέγαρο Μαξίμου και έχει πολλές πιθανότητες να ορκιστεί νέος «Τσάρος».

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, είναι το… αριστερό χέρι του πρωθυπουργού. Προέρχεται άλλωστε από το χώρο της αριστεράς και είναι θιασώτης της θεωρίας του διαλόγου με τον Σύριζα. Άνθρωπος των ειδικών αποστολών, χαμηλών τόνων, προσεκτικός στις κινήσεις του, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι πιθανό να αποτελέσει την… αριστερή στροφή της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Μέγαρο Μαξίμου έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Γιάννη Στουρνάρα. Είναι ο άνθρωπος που κάνει τη δουλειά χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και χωρίς να χάνει χρόνο. Ακόμη και στις πιο δυσάρεστες αποφάσεις… Έχει συνδέσει το όνομά του με τα διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στο δημόσιο και η αλήθεια είναι ότι δεν θεωρείται ιδιαίτερα κοινωνικά ευαίσθητος… αλλά πήρε πάνω του πολλές και δύσκολες αποφάσεις.