ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος θα κάνει την κίνηση…ματ στην πολιτική σκακιέρα; Τσίπρας στον Πούτιν, Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες

Τις κινήσεις τους λίγο πριν την τελική αναμέτρηση σχεδιάζουν Αθήνα και δανειστές, με τον Έλληνα πρωθυποργό να μεταβαίνει στην Αγία Πετρούπολη,  στις Βρυξέλλες παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη να πραγματοποιείται το σημερινό Eurogroup, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντική παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ, μέσα στις επόμενες ώρες…

Και ενώ οι παίκτες στην πολιτική σκακιέρα παίρνουν τις θέσεις τους, το κλίμα δεν έχει αποφορτιστεί ακόμα μετά το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων και τις σκληρές δηλώσεις Γιουνκέρ, κατά της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, αν και μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών φαίνεται πως βαίνει προς εκτόνωση.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους από τις κινήσεις Τσίπρα στη Ρωσία.

Με τις ΗΠΑ να έχουν εκδηλώσει ξεκάθαρα την ανησυχία, αλλά και την ενόχλησή τους για τις επαφές αλλά και τους Ευρωπαίους να διαμηνύουν ότι η χώρα δεν πρέπει να αναζητά αλλού χρηματοδότηση τα τελεσίγραφα συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα όμως οι υπουργοί Οικονομικών ενώ οι πιέσεις για συμφωνία αυξάνονται δεν αναμένεται να λάβουν στο σημερινό Eurogroup συγκεκριμένες αποφάσεις. Αντίθετα φαίνεται η Ευρώπη να επιλέγει άκαμπτη τακτική ώστε να πιέσει την Ελλάδα με φόβητρο την έλλειψη ρευστότητας. 

Ο πρωθυπουργός πάντως, είχε δώσει ήδη το στίγμα των προθέσεών του μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό Καγκελάριο, καθώς τάχθηκε υπέρ των πολιτικών αποφάσεων διαμηνύοντας ότι επιθυμεί έναν «έντιμο συμβιβασμό».

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση αναμένει μέσα στις επόμενες ώρες να πάρει στα χέρια της ένα "διαφορετικό κείμενο στο περιεχόμενο ", σημειώνοντας ότι "κι εμείς έχουμε πολλές εναλλακτικές και συμβιβαστικές προτάσεις".

Την ώρα που η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη που θεωρείται εξίσου σημαντικό με αυτό στο Νταβός.

Η συμμετοχή της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ αναμένεται μεγάλη, όπως και κάθε χρόνο, ενώ από την ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού  Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη , σύμβουλοι των υπουργών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένης της κρίσιμης συγκυρίας, αναμένεται η δεύτερη συνάντηση που θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε σχετικά: