ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πως η Τουρκία «αγκαλιάζει» την Βόρεια Μακεδονία

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην Βόρεια Μακεδονία θέλει να παίξει η Τουρκία και δεν το κρύβει. Από την άλλη και τα Σκόπια επιθυμούν όπως όλα δείχνουν να έχουν στενές σχέσεις με την Άγκυρα την οποία θεωρούν σταθερή σύμμαχο και βοηθό τους.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Διήμερη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει από αύριο Δευτέρα στα Σκόπια ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του της Β. Μακεδονίας Ν. Ντιμιτρόφ. Οι Υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρίως οικονομικά θέματα αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής – αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία να έχει από καιρό κάνει φανερή την πρόθεση της να έχει στην καθοριστική επιρροή της την Βόρεια Μακεδονία.

Άλλωστε επί πολλά χρόνια οι χώρες τους έχουν αναπτύξει εξαιρετικά στενούς δεσμούς και είναι χαρακτηριστικό πως στην στρατιωτική ακαδημία της Μπίτολα γιορτάστηκε η αποφοίτηση του Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και το πως γίνονται μαθήματα σε αξιωματικούς του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας για να μάθουν να μιλάνε τουρκικά.

H Υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα έχει μάλιστα δηλώσει πως η Τουρκία ήταν αυτή που σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται την εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ καθώς σταθερά τους βοηθούσε και κρατούσε την πόρτα ανοιχτή. Άλλωστε οι χώρες τους συνεργάζονται ήδη πολύ στενά σε αποστολές του ΝΑΤΟ και κυρίως στο Αφγανιστάν όπου οι Σκοπιανοί είναι υπό τουρκική διοίκηση με υποδιοικητή από την Βόρεια Μακεδονία.

Η Τουρκία άλλωστε αποτελεί βασικό υποστηρικτή του στρατού της γειτονικής χώρας και είναι η πρώτη χώρα που σύναψε αμυντική συμφωνία με τα Σκόπια ενώ αναμένεται άμεσα να ενισχύσει με υλικό τις Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας και θεωρείται ατονόητο πως και την εκπαίδευση στα οπλικά συστήματα θα αναλάβουν Τούρκοι εκπαιδευτές. Κάτι που σίγουρα πρέπει να εξετάσει σοβαρά η Αθήνα.