ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Αποχώρησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Θα καταθέσουν νέοι μάρτυρες

Την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τις αποψινές εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά τους χειρισμούς του Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis ανακοίνωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι η ΝΔ απέρριψε «όλους τους μάρτυρες που προτάθηκαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μάρτυρες, οι οποίοι είναι ανώτατοι και ανώτεροι εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί και που οι καταθέσεις τους καθίστανται υποχρεωτικές και αναγκαίες από την ίδια την πρόταση του διευρυμένου κατηγορητηρίου».

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δυστυχώς Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης μετατράπηκε από Συλλογικός Εισαγγελέας σε επιτροπή αποκλειστικά της πλειοψηφίας», και συνεχίζουν:

«-Μετά τον πραξικοπηματικό τρόπο αποκλεισμού των Τζανακόπουλου –Πολάκη,

-Μετά την κατάρρευση της δήθεν «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis,

-Μετά την εξέταση πλειάδας μαρτύρων παντελώς άσχετων με την υπόθεση που κλήθηκε αρχικά να διερευνήσει η Επιτροπή

-Μετά την καλπονοθεία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το Κανάλι της Βουλής, κατά την ψηφοφορίας για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου,

-Μετά από όλα αυτά, η ΝΔ αρνείται να δεχθεί τους μάρτυρες στην Επιτροπή, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα, πλέον, ότι κινείται βάσει προαποφασισμένων σχεδίου και μεθοδεύσεων».

«Φαίνεται ότι στο προκατασκευασμένο πόρισμα της ΝΔ δεν χωρούν μάρτυρες και αποδεικτικό υλικό, γιατί προφανώς την τρομάζει η Αλήθεια».

Στις 2 Ιουνίου η επόμενη συνεδρίαση
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής προγραμματίστηκε για τις 2 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία καλούνται τα 4 πρόσωπα που η ΝΔ προτείνει να καταθέσουν ως ύποπτα, αποκλειστικά όμως για την άσκηση δικαιωμάτων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οφείλουν να προσέλθουν στην Επιτροπή υποχρεωτικά, προκειμένου να λάβουν αντίγραφα των πρακτικών και προθεσμία, για να καταθέσουν είτε  ανωμοτί ενώπιον της Επιτροπής είτε μέσω γραπτού υπομνήματος.

Το επόμενο διάστημα θα κληθούν ως ύποπτοι για εξηγήσεις ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, ο συνεργάτης του, Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννα Παπαδάκου. Επιπροσθέτως, η επιτροπή θα ζητήσει απο τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, που διεξάγουν παράλληλη έρευνα, Ε. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη, ενημέρωση για τον τρόπο που έλαβαν καταθέσεις απο τους Ελένη Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, ώστε να κλητευθούν με τον ίδιο τρόπο. Εάν οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν παράσχει ήδη έγγραφες εξηγήσεις, τότε ενδεχομένως να μην κληθούν στην Προανακριτική.