ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε 2 Δημοσκοπήσεις – «Θρίλερ» στο ΚΙΝΑΛ

Δύο νέες δημοσκοπήσεις της Pulse και της Metron επιβεβαιώνουν το άνετο προβάδισμα της ΝΔ, με πάνω από 11 μονάδες, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η ΝΔ συγκεντρώνει 33% (11 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στην έρευνα της Metron για το Mega το κυβερνών κόμμα προπορεύεται με 11,4 μονάδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,6%.

Και στις δύο δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί επίσης άνετο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Επίσης, το ΚΙΝΑΛ δείχνει ανεβασμένα ποσοστά (9,5% στην έρευνα της Pulse, 9,6% στη δημοσκόπηση της Metron).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Προσμετρώντας και τα τρία εκλογικά σώματα, η εσωκομματική κούρσα επιβεβαιώνεται ότι είναι για τρεις: Λοβέρδο, Ανδρουλάκη, Παπανδρέου.

Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega καταδεικνύεται η τάση της κοινής γνώμης σχετικά με ποια θεωρεί ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως επίσης και η «σφυγμομέτρηση» για την πρόθεση ψήφου, τόσο σε περίπτωση εθνικών εκλογών όσο και στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προπορεύεται με 11,4 μονάδες και ποσοστό 30%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 18,6%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ (9,6%), το ΚΚΕ (4,9%), η Ελληνική Λύση (4,2%) και το ΜέΡΑ 25, που μπαίνει οριακά στη Βουλή με 3,3%.

Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39%, ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με μόλις 16%. Επόμενος είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης με 3%.

Οριακά, πάντως, οι περισσότεροι πολίτες (51%) θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 40% συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι διαφορετικό για τους πολίτες τον Νοέμβριο από ό,τι για τον Οκτώβριο που μας πέρασε: Πλέον, οι πολίτες ανησυχούν κυρίως για την πανδημία (38%, έναντι μόλις 20% τον Οκτώβριο), ενώ το δεύτερο πρόβλημα είναι η Οικονομία (έπεσε στο 28% τον Νοέμβριο, από το 40% τον Οκτώβριο).

Το 58%, μάλιστα, θεωρεί ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» όσον αφορά στον κορωνοϊό.

Το 56% κρίνει αρνητικά την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με το 33% να συμφωνεί με τους κρατικούς χειρισμούς.

Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αξιολογούν ως «αρνητική» τη στάση της Αντιπολίτευσης σε τεράστιο ποσοστό (78%), ενώ της κυβέρνησης κατά 53%.

Στην πρόθεση εμβολιασμού, το 79% δηλώνει ότι έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ το 11% επιμένει να μην εμβολιάζεται ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.

Δημοτικότητες υποψήφιων προέδρων ΚΙΝΑΛ
Πιο δημοφιλής υποψήφιος κατά τη Metron Analysis είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αυξημένο ποσοστό, καθώς συγκεντρώνει 66% στο μεγάλο δείγμα, 75% στο μεσαίο και 77% στο στενό πυρήνα που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν.

Ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 58% στο μεγάλο κοινό, 55% στο μεσαίο και 60% στο μικρό. Ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης είναι μαζί με 42% στο μεγάλο δείγμα, ενώ ο Χ. Καστανίδης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 40%. Τελευταίος ο Γ. Παπανδρέου, με 22% στο μεγάλο, 36% στο μεσαίο και 37% στο μικρό, με τη δημοφιλία του να μειώνεται και στα τρία πεδία.

Προτίμηση προέδρου ΚΙΝΑΛ
Στο ερώτημα ποιον θα προτιμούσατε για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, στο κοινό των ορίων εκλογικής επιρροής του κόμματος (46%-691 άτομα) προηγείται καθαρά ο Α. Λοβέρδος με 37%, έναντι 27% του Νίκου Ανδρουλάκη και 12% του Γ. Παπανδρέου.

Στο δείγμα της πρόθεσης ψήφου στο ΚΙΝΑΛ (ποσοστό 9,6%, δείγμα 145 άτομα) ο Ν. Ανδρουλάκης εμφανίζεται πρώτος με 29%, δεύτερος ο Ν. Ανδρουλάκης με 27% και τρίτος ο Γ. Παπανδρέου με 22%.

Τέλος, στο μικρό δείγμα (7,4%-111 άτομα), ο Ν. Ανδρουλάκης είναι επίσης πρώτος με 31%, ο Α. Λοβέρδος δεύτερος με 29% και ο Γ. Παπανδρέου τρίτος με 22%.

Σε όσους από τους ψηφοφόρους αυτοτοποθετούνται ως «αριστεροί» (8,1% εκείνων που θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ), προηγείται ο Γ. Παπανδρέου με 35%, στους κεντροαριστερούς (25,3% του συνόλου) παίρνει 39% ο Νίκος Ανδρουλάκης, στους κεντρώους (32%) παίρνει 37% ο Ανδρέας Λοβέρδος, στους κεντροδεξιούς (20%) λαμβάνει 54% και στους «δεξιούς» (7,1%) ο Ανδρέας Λοβέρδος κυριαρχεί με 77%.

Σενάρια β’ γύρου
Στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Παπανδρέου, στο μεγάλο δείγμα κερδίζει ο πρώτος καθαρά με 70-20%. Στο μεσαίο δείγμα επίσης με 64-29% και στο μικρό με 61-32%.

Στο δίδυμο Λοβέρδος-Παπανδρέου επικρατεί ο βουλευτής του πρώην πρωθυπουργού, και στα τρία δείγματα, με ποσοστά 63-25%, 61-33% και 59-35%, αντίστοιχα.

Τέλος, στην περίπτωση που μονομαχήσουν Ανδρουλάκης – Λοβέρδος, νικητής βγαίνει ο ευρωβουλευτής και στα τρία κοινά με ποσοστά 48-44%, 54-35% και 55-36%, αντιστοίχως.