ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφισαν 325 χιλιάδες Νεοδημοκράτες! Ουρές στα εκλογικά κέντρα – Παράταση στις εκλογές

Ξεπερνά κάθε προσδοκία η προσέλευση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που σπεύδουν μαζικά να εκλέξουν νέο πρόεδρο.

 

Μέχρι στιγμής πάνω από 325χιλιάδες πολίτες πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν, κάτι που δείχνει ότι περίπου 40 χιλιάδες την ώρα πηγαίνουν στα εκλογικά κέντρα για να επιλέξουν έναν από τους τέσσερις υποψήφιους.

Επειδή υπάρχουν ουρές στα εκλογικά κέντρα η ΚΕΦΕ αποφάσισε να δώσει παράταση μιας ώρας στην εκλογική διαδικασία και αντί για τις 7 να λήξει στις 8 το βράδυ. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι μπορεί ο αριθμός των ψηφοφόρων να φτάσει τις 400 χιλιάδες, ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό γεγονός αν υπολογίσει κανείς το φιάσκο του Νοεμβρίου και τα όσα ακολούθησαν.

Η διαδικασία ξεκίνησε ομαλά το πρωί. Μετά από τρεις μήνες έντονης προεκλογικής εκστρατείας αλλά και μια αποτυχημένη προσπάθεια του κόμματος να διεξάγει τις εσωκομματικές του εκλογές στις 22 Νοεμβρίου, λόγω του φιάσκου με το ηλεκτρονικό σύστημα, η αξιωματική αντιπολίτευση μετρά πλέον αντίστροφα για τον επόμενο αρχηγό της.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων: Άδωνι Γεωργιάδη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κώστα Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεδρίασε δύο φορές το Σάββατο, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Vodafone, και όλα έδειχναν ότι η σημερινή διαδικασία θα κυλήσει ομαλά εν αντιθέσει με αυτήν του περασμένου μήνα. Και οι τέσσερις υποψήφιοι ζητούν μαζική συμμετοχή στις εκλογές, κάτι που θα προσφέρει στον επόμενο πρόεδρο ισχυρή νομιμοποίηση.

Οι κάλπες προβλέπεται να κλείσουν τελικά στις 20:00 και πριν τα μεσάνυχτα αναμένεται να υπάρχει εικόνα τελικού αποτελέσματος. Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους τέσσερις διεκδικητές συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η μάχη θα κριθεί στον β' γύρο, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους.

Εφόσον απαιτηθεί β' γύρος, τότε δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α' γύρο, δηλαδή δεν μπορούν να ψηφίσουν σε τυχόν επαναληπτική εκλογή όσοι δεν ψηφίσουν στις 20 Δεκεμβρίου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα διενέργειας της εκλογής είτε εγγράφονται την ημέρα διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρησή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Καταστατικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών, που έχουν καταρτισθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία απαιτείται η καταβολή του ποσού των 3 ευρώ. Στα ψηφοδέλτια δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης, ενώ για τη συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, ή σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της οικείας αστυνομικής αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης.

Πληροφορίες για τη διαδικασία παρέχονται και στα τηλ.: 210-9444732, 210-9444981, 210-9444340, 210-9444341, 210-9444342, 210-9444343, 210-9444344 και 210-9444345.