ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση από βουλευτές 13 ευρωπαϊκών κρατών

Με στίχους του Μπέρτολντ Μπρέχτ, από το «Τραγούδι της αλληλεγγύης» ξεκινά η επιστολή συμπαράστασης στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση για τη δικαίωση του αγώνα που δίνουν εναντίον του «μονοδρόμου»της λιτότητας στην Ευρώπη από 183 ευρωβουλευτές και βουλευτές 13 ευρωπαϊκών κρατών.

 

Ενωμένοι για μια αριστερή εναλλακτική στην Ευρώπη. Αλληλεγγύη με τον Σύριζα!

"Εμπρός, χωρίς να ξεχνάμε, πού μπορεί να ειδωθεί τώρα η δύναμή μας!

Ούτε όταν πεινάμε, ούτε όταν τρώμε, Εμπρός, να μην ξεχνάμε,

Την αλληλεγγύη!

Μπέρτολντ Μπρέχτ, Το Τραγούδι της Αλληλεγγύης

Βουλευτές από αριστερά κινήματα της Σουηδίας, της Σλοβενίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας κ.ά. εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τις πρώτες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πρώτα τολμηρά βήματα για να βελτιώσει την κοινωνική κατάσταση».

'Οπως τονίζεται στην δήλωση: 

Ο ελληνικός λαός ψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα. Αυτή η επιλογή συνδέεται με μια ξεκάθαρη ελπίδα: ελπίδα για μια καλύτερη ζωή μακριά από τις πολιτικές λιτότητας, για τις οποίες λέγεται πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτές οι πολιτικές έχουν κάνει βαθιές αποκοπές στις κρατικές δαπάνες την ίδια ώρα που επιτρέπουν σε εκατομμυριούχους να πληρώνουν ελάχιστο φόρο.

Στην επιστολή, επίσης, αναφέρεται ότι: «Οι πολιτικές λιτότητας, οι οποίες προωθούνται από την Μέρκελ και την Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα),οδήγησαν στην κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα: εκατομμύρια ανθρώπων βυθίστηκαν στην ανεργία, τη φτώχια, και την πείνα. 30% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, και οι άνεργοι ανέρχονται σε περισσότερους από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων υποφέρουν, οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν χαμηλούς φόρους, χωρίς καν να λογοδοτούν για την φοροδιαφυγή τους».

«Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική και πέραν από την Ελλάδα. Η κυβέρνησηΤσίπρα δίνει μια ευκαιρία για αλλαγή πολιτικών, και την επαναφορά των πολιτών στο προσκήνιο. Δίνει ξανά ελπίδα για μια δημοκρατική αφύπνιση και μια θεμελιώδη αλλαγή της κατεύθυνσης της ΕΕ. Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο: Οι αναλογίες πολιτικών δυνάμεων μπορούν να αλλάξουν και μια εναλλακτική στις υπάρχουσες πολιτικές είναι δυνατή- εάν το θέλουμε και αν το παλέψουμε» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην δήλωση.

Στις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ήδη τα πρώτα τολμηρά βήματα για να βελτιώσει την κοινωνική κατάσταση και να ανοικοδομήσει την ελληνική οικονομίαπρος το δημόσιο όφελος.

Η επιστολή καταλήγει: 

Εμείς, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες: 

 Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα του ελληνικού λαού και στηρίζουμε τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης εναντίον της λιτότητας και υπέρ μιας ανάκαμψης με αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση
  Απορρίπτουμε τις προκαταλήψεις και τις συκοφαντίες εναντίον του ελληνικού λαού από τις κυβερνήσεις μας και τα μέσα ενημέρωσης των χωρών μας. Θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση, χωρίς απόπειρες εκβιασμού, ώστε η χώρα να μπορέσει να έχει μια οικονομική και κοινωνική προοπτική πέρα από τις αποτυχημένες πολιτικές της λιτότητας.
   Οργανώνουμε εκστρατεία κατά της λιτότητας, με πρωτοβουλίες στα κοινοβούλιά μας, αλλά και με εξωκοινοβουλευτικές δράσεις. Η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική χρειάζεται μια ειρηνική, βιώσιμη, κοινωνικοοικολογική οικονομική ανάπτυξη, εργασία και κοινωνική ασφάλεια.
 Στηρίζουμε μια πολιτική, η οποία δεν είναι μόνο μια εναλλακτική στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, αλλά επιπλέον μία ξεκάθαρη απόρριψη της εθνικιστικής και ρατσιστικής πολιτικής της ακροδεξιάς. Ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής μας είναι η αλληλεγγύη.
 Λαμβάνουμε έναν μεγάλο αριθμό από κοινές πολιτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες πέρα από τα εθνικά σύνορα ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι ο μόνος διαχωρισμός στην κοινωνία δεν είναι μεταξύ των εθνών αλλά μεταξύ των «άνω» και των «κάτω».