ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για την τριμερή Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας

Πυρά κατά της κυβέρνησης με αφορμή την τριμερή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Βερολίνο, εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούν άμεσα ενημέρωση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «δύο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία».

«Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Ωστόσο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η Κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ.  Δεν γνωρίζουμε αν κρύβεται επειδή φοβάται την ακραία πτέρυγά της. Πάντως να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης».

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής, τονίζει: «Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την Τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά».

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, δηλαδή τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραίμ Καλίν, οι οποίοι όπως έγραψε το Newpost, ήταν αυτοί που είχαν οργανώσει και την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών στις 26 Ιουνίου. Τη συνάντηση οργάνωσε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της καγκελάριας Γιαν Χέρκερ, ο οποίος μάλιστα ήταν αυτός που κάλεσε τον εκπρόσωπο του Ερντογάν στο Βερολίνο.