ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού και όχι εκλογές – Ποιοι συμμαχούν – Ζητούν από τον Σαμαρά να παραιτηθεί

kybernhsh-eidikoy-skopou

Πυκνώνουν οι φωνές που δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσει η χώρα με συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ουσιαστικά όσοι υποστηρίζουν αυτη την πολιτική πρόταση ζητούν την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά. Το Μαξίμου δεν έχει αντιδράσει μέχρι τώρα.

Η πρόταση για συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού και όχι εκλογές βρίσκει συμμάχους από όλα τα κόμματα αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να γίνει κυβέρνηση. Είναι η μόνη περίπτωση με βάση τα δεδομένα που έχουμε που ο ΣΥΡΙΖΑ θα φρενάρει την τροχιά του για διακυβέρνηση της χώρας που έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των τελευταίων ωρών:

Λυκούδης: Οχι πρόωρες εκλογές, αλλά νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Οι πρώτοι βουλευτές που μίλησαν για κυβέρνηση κοινού σκοπού ήταν ο ανεξάρτητος -πρώην ΔΗΜΑΡ- Σπύρος Λυκούδης και των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος θεωρεί, όπως είπε αναγκαία την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πως θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, τόνισε όμως πως «δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο από την παρούσα Βουλή».

Ο κύριος Λυκούδης είπε πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η λύση στη φάση αυτή. Οι εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, δεν θα δώσουν λύση. Θα περιπλέξουν το πρόβλημα ακόμη περισσότερο γι αυτό και «νομίζω πως πρέπει να τολμήσουμε προς άλλη κατεύθυνση. Στη μεταβατική αυτή φάση, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μια συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή. Μια συμφωνία η οποία θα εξαντλήσει τον εναπομείναντα χρόνο ως την άνοιξη του 2016 και θα περιέχει τα κρίσιμα θέματα που θα έχουμε στην ατζέντα το επόμενο διάστημα προς αντιμετώπιση. Διαπραγμάτευση για το χρέος, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα. Είναι τρεις άξονες θεμάτων που καμία δύναμη από μόνη της δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιώξει να τα αντιμετωπίσει γιατί είναι θέματα κρίσιμης εθνικής σημασίας που από μόνα τους απαιτούν σημαντικά αυξημένες πλειοψηφίες».

Οικονόμου: Όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης – Ναι στην πρόταση Λυκούδη, για συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού

Συγκεκριμένα την πρόταση του Σπύρου Λυκούδη για συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου αργά την Πέμπτη το βράδυ, τονίζοντας πως θα έπρεπε:

«Να συζητήσουμε την πρόταση αυτή, ίσως είναι επ’ ωφελεία της πατρίδας. Εγώ θα είμαι διατεθειμένος να συμμετέχουμε σε μια τέτοια νέα πορεία για τη χώρα».

Όσον αφορά τη σημερινή ψηφοφορία, εμφανίστηκε αρνητικός τονίζοντας δεν μπορεί να συνεισφέρει στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.

Κουΐκ: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είπε «υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά όμως από εθνικές εκλογές. Θα μπορούσε σε αυτή να συμμετέχουν και κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, χωρίς όμως τους σημερινούς τους αρχηγούς».

Σηφουνάκης: Αναγκαία η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Από την πλευρά του και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής, με αποτέλεσμα να μην αναστρέφεται το κλίμα οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Μάλιστα από τις βολές του δεν ξέφυγε και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων η πλειοψηφία και η μειοψηφία ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα επικαλούμενος την ομιλία του κ. Σπύρου Λυκούδη ο οποίος είχε προτείνει σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από την παρούσα Βουλή.

«Ποια η στρατηγική της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής; Αυτοσκοπός είναι η κυβέρνηση; Μπορεί να εξηγήσει πως θα κυβερνήσει σε αυτό το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό;» αναρωτήθηκε ο κ. Σηφουνάκης για να συνεχίσει «όλα δείχνουν ότι ακόμα και αν υπάρξει αυτοδυναμία, καμία κυβέρνηση στο εξής δεν θα μπορεί με οριακή πλειοψηφία για πολύ χρόνο να κυβερνήσει… εχουν ευθύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων πλειοψηφία και μειοψηφία… Όπως είπε και ο κ. Λυκούδης θα υπάρξει μια στιγμή που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει τομές και να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει».

Ο κ. Σηφουνάκης καλούμενος από δημοσιογράφους να ξεκαθαρίσει εάν και ο ίδιος τάσσεται υπερ του σχηματισμού του λεγόμενου και ως «μεγάλου συνασπισμού» είπε πως θεωρεί αναγκαία την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πως θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, τόνισε όμως πως «δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο από την παρούσα Βουλή».

Τζιτζικώστας: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για ομαλή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Υπενθυμίζει πως και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας πρόσφατα σε δηλώσεις του στον Alpha είχε ταχθεί υπέρ του σχηματισμού μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μη χρειαστεί να προσφύγει η χώρα σε εκλογές.

Όπως είχε πει ο περιφερειάρχης, «ενδεχομένως να χρειαστεί να παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς για να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξει ο πρωθυπουργός».